Economie Thailand op dieptepunt

BANGKOK, 19 JUNI. De Thaise financiële markten zijn in een crisis geraakt, nadat minister van Financiën Amnuay Viravan eerder vandaag zijn ontslag indiende. Ook de minister van Handel, Narongchai Akrasanee, heeft aangekondigd af te zullen treden. De koersindex van de effectenbeurs in Bangkok kelderde met 4 procent naar een nieuw dieptepunt in 98 maanden.

De Thaise nationale munt daalde in waarde van 23,58 naar 26,2 baht per dollar.

De Thaise economie zit, na jarenlange bloei, op een dieptepunt. De vastgoedsector lijdt onder de uitgifte van leningen waarvan de aflossingen en rente moeilijk inbaar zijn, de nationale munt wordt gebruikt als speculatieobject, de export daalt en zowel consumentenbestedingen als investeringen nemen af.

Volgens officiële cijfers blijft de groei van de economie dit jaar beperkt tot 5,9 procent. Analisten voorspellen dat de groei nog verder zal afnemen tot 3 à 5 procent. Amnuay, die nog maar een half jaar in functie was, trad af omdat hij geen steun in het kabinet kreeg voor zijn plannen de tegenvallende belastingopbrengsten te compenseren met verhoogde invoerrechten op bepaalde verbuiksgoederen. (Reuter)