Duitse boodschap voor Iran

TEHERAN, 19 JUNI. De Duitse oud-minister van Economische Zaken Jürgen Möllemann heeft vorig weekeinde tijdens een bezoek aan Iran een boodschap van “Duitse topleiders” aan de Iraanse autoriteiten overgebracht, zo heeft het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag meegedeeld.

Het ministerie gaf geen bijzonderheden. Een Iraanse krant heeft echter gemeld dat Möllemann tijdens zijn bezoek heeft opgeroepen tot normalisatie van de onderlinge relaties. De Duitse ambassadeur en die van de meeste andere lidstaten van de Europese Unie zijn in april teruggeroepen na de uitspraak van een Duitse rechtbank dat het Iraanse leiderschap verantwoordelijk was voor de moorden op vier Iraanse Koerden in Berlijn in 1992. Toen de EU besloot de ambassadeurs terug te sturen, bleken die van Duitsland en Denemarken niet meer welkom in Teheran. De EU besloot toen weer alle ambassadeurs thuis te houden. Duitsland heeft later gezegd op een gebaar van Teheran te wachten. (Reuter, AFP)