Design

FrancisFrancis! X1

De meest recente espresso-machine die onder auspiciën van Francesco Illy is geproduceerd, heeft de tot de verbeelding sprekende naam FrancisFrancis! X1. Of deze naam verwijst naar het miniscule jongensportretje dat op de drukmeter is afgebeeld, is onbekend. Het apparaat werd vormgegeven door de Italiaanse vormgever Luca Trazzi en past met zijn ronde vormen helemaal in de huidige retro-trend. De X1 is verkrijgbaar in zilvergrijs, blauw, geel, oranje en zwart. Hij is geschikt voor het E.S.E.-system (de zogenaamde Illy sachets) en heeft een stoompijpje voor het opschuimen van melk. Eventueel kan de X1 worden omgebouwd voor het gebruik van losse koffie.

*FrancisFrancis! X1, metaal, adviesprijs ƒ 799, ombouwkit voor losse koffie ƒ 49, inl en verkoopadressen D.R. Trading 030-2321123

Vogelhuisje

De tuinbezitter die zich al jaren geleden heeft voorgenomen dat leuke vogelhuisje van de buren na te maken, hoeft zich niet meer achter het sleetse argument 'tijdgebrek' te verschuilen. Er is een opvouwbaar bouwsel van polypropyleen op de markt. Het wordt als platte bouwplaat geleverd en is in een oogwenk in elkaar te zetten. Het steeds uitgestelde gehannes met meetlint, figuurzaag en schroevendraaier kan dus worden afgesteld. In zes kleuren leverbaar. Wordt de transparante variant gekozen, dan kan misschien het nestgedrag worden gadegeslagen.

*Folding Birdhouse, polypropyleen, ƒ 22,50 inl en verkoopadressen Mobach 0346-242285

Deurvleugels

Deurvleugels worden ze genoemd en zo zien ze er ook uit. De Italiaanse deurklinken die worden geïmporteerd door Formani zijn sierlijke handgrepen in eenvoudige lijnen. Ze zijn zowel verkrijgbaar in 24-karaats verguld 'orezecchino' als bescheiden 'neromat' (matzwart). Ontwerphuis Colombo experimenteerde met verschillende vormen (plat, bol, afgerond, hoekig) en materialen (roestvrijstaal, kunststof, chroom).

*Colombo deurvleugels, diverse materialen, adviesprijs vanaf ƒ 60, inl Formani 043-3640600

Kinderbestek

Wanhopige ouders proberen van alles om hun kinderen aan het eten te krijgen. Het 'vliegtuigje' met appelmoes is al zo geïnstitutionaliseerd dat er steeds meer kinderbestek met toeters en bellen wordt verkocht. Het kinderbestek van het Solingse bedrijf Pott breekt met die trend en brengt organisch gevormde vorken, lepels en messen zonder opsmuk op de markt. Het bestek ligt prettig in de hand en heeft geen scherpe randen of punten. De vork is voorzien van een verdiept gedeelte, waardoor de eerste hapjes er goed op blijven liggen. Het bestek is bekroond met de Design Zentrum NRW-prijs.

*Bonito kinderbestek, per couvert ƒ 176, inl Mobach 0346-242285

Wie is er bang...

Chi ha paura... oftewel 'wie is er bang...' is de naam van een Amsterdams sieradenmerk. Wie is er bang voor hedendaagse sieraden is de achterliggende gedachte van initiatiefnemers Marijke Vallanzasca, Padova en Gijs Bakker. Ze ontwerpen sieraden met een functionalistisch uitgangspunt: materiaal en ontwerp moeten op elkaar zijn afgestemd. Het halssieraad de Moon Walk bestaat uit een doorzichtig lint van pvc met de poëtische tekst: 'My latest fantasy is about jumping on a moon walk...'

*Moon Walk, pvc, adviesprijs ƒ 117,50, inl 020-6382986

Bumperstikker

De roestvrijstalen Stelton-producten vallen op door hun strakke, functionele lijnen en werden inmiddels tentoongesteld in musea en bekroond met ontwerpprijzen. Van het bekende gepolijste roestvrijstaal brengt het Deense bedrijf nu een bumperstikker. Het plaatje meet 7,5 bij 5 cm en is voorzien van plakstrips, zodat het makkelijk de auto is te bevestigen.

*Bumperstikker, adviesprijs ƒ 43,75, inl Mobach 0347-242285

Drinkflessen

De lichtmetalen drinkflessen van SIGG zijn een vast onderdeel van de uitrusting van veel buitensporters. Door een speciale coating aan de binnenzijde van de fles behouden alle dranken hun smaak en kunnen ook koolzuurhoudende dranken worden bewaard. Behalve de klassieke standaardflessen in basiskleuren wordt ook elk jaar een collectie gepresenteerd waaraan internationale vormgevers hebben meegewerkt. Het Museum of Modern Art in New York heeft er een paar in de collectie.

*SIGG Bottles, metaal, adviesprijs vanaf ƒ 24,95, inl en verkoopadressen SIGG Nederland 023-5730325

Informatie voor deze rubriek kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam