Brunel stijgt snel uit boven introductieprijs

AMSTERDAM, 19 JUNI.De koers van het in flexibele arbeid gespecialiseerde fonds Brunel is vanmiddag na introductie omhoog gegaan naar 44,20 gulden. De stukken, waarvoor de vraag dertig keer groter was dan het aanbod, waren voor 41 gulden op de beurs geplaatst.

AMSTERDAM Met de overtekening van Brunel en de koersstijging zijn de hoge verwachtingen van beleggers vanochtend uitgekomen. Het bedrijf dat actief is in de, voor de beurs zo aantrekkelijke, sector flexibele arbeid heeft in totaal 7.506.775 gewone aandelen geplaatst, waarvan 1.951.220 nieuwe. De rest is afkomstig van eigenaar J. Brand. De uitgifteprijs zou tussen de 36 en 41 gulden liggen.

Beursgangbegeleider ABN Amro Rothschild kan, als de grote interesse aanhoudt, tot dertig dagen na vandaag besluiten nog eens 1.126.016 extra aandelen van Brand te kopen voor plaatsing op de beurs. De inschrijvingstermijn voor het aandeel was wegens de grote belangstelling een week eerder gesloten.

De vraag naar KPN hield vanochtend aan op de beurs. De belangstelling voor het fonds, in de schijnwerpers gekomen na de aankondiging van splitsing van het bedrijf, kreeg een extra impuls door schattingen van de Amerikaanse effectenbank Merril Lynch dat het aandeel zeker 85 gulden waard is. De koers steeg snel met 3,50 naar 82.90 gulden.

Verder bleef het erg rustig op het Damrak. De financiële markten lagen er nogal afwachtend bij. Beleggers wachten op een stroom van nieuws, zoals de regeringsverklaring van de nieuwe Franse president Jospin en over de ontmoeting van de Duitse minister van Financiën Waigel en president Tietmeyer van de Duitse centrale bank. Morgen worden de Amerikaanse handelscijfers gepubliceerd.

De toonaangevende AEX-index begon wat lager onder invloed van een weggezakt Wall Street, maar trok daarna geleidelijk aan. Laat in de ochtend stond de graadmeter op een winst van 5,36 punten op 854,49.

Koninklijke Olie, dat gisteren in de min stond, zocht weer hogere regionen op. Er kwam 2,80 gulden bij de koers op 402,30 gulden. Philips was na een paar hoogtijdagen minder in trek. Het elektronicafonds moest 1,10 inleveren op 136,70 gulden.

Nutricia behoorde tot de grotere verliezers met een achteruitgang van 2,10 naar 303,50 gulden. Hunter Douglas, Hoogovens en Océ daalden een gulden in waarde.

Elders op de markt moest automatiseerder Cap Gemini flink inleveren. De koers ging 3,10 omlaag naar 59 gulden, een verlies van vijf procent. Vilenzo steeg een gulden naar 45 gulden.

Op de Europese wisselmarkten, waar vanochtend vooral rust heerste, is de koers van de dollar ruim een halve cent hoger geopend. De notering bedroeg om 10.00 uur 1,9480 gulden tegen 1,9420 gulden aan het eind van de handel gisteren.

NEW YORK Voor de derde achtereenvolgende dag heeft de effectenbeurs van New York het zonder winst moeten stellen. De Dow Jones-index van de dertig grote fondsen daalde gisteren met 42,07 punten tot 7718,71. Al meteen vanaf het begin van de handel zat de beursindex in de verlieszone.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio waren de meeste marktpartijen terughoudend. Na tamelijk saaie handel sloot de Nikkei-index precies 10,00 punten hoger op 20.507,85.