Beveiligde rechtbank voor zware gevallen

AMSTERDAM, 19 JUNI. Justitie heeft vanmiddag de sleutel gekregen van haar nieuwe rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

In april heeft justitie aan de Zuidermolenweg een leeg kantoorgebouw gehuurd voor een periode van ten minste acht maanden om langdurige, zwaarbewaakte rechtszaken te kunnen behandelen. Het hoger beroep tegen Johan V. alias de Hakkelaar, dat vrijdag pro forma begint, is de eerste zaak die er zal plaatsvinden. De uitgebreide veiligheidsmaatregelen, gecombineerd met de lange duur van het proces, maken volgens minister Sorgdrager (Justitie) een te grote inbreuk op de normale gang van zaken in het Amsterdamse gerechtsgebouw. Daarom werd gezocht naar een afgelegen plek voor zware zaken.

Het bedrijfspand aan de Zuidermolenweg zou daaraan voldoen. De verbouwing kostte 2 miljoen gulden. De huur en exploitatiekosten van het pand bedragen samen 1,8 miljoen gulden per jaar. Van de spijkerbroekengroothandel is geen spoor meer te vinden en dat er ooit een woningbouwverening in zat, lijkt onwaarschijnlijk. Het gebouw is nu een strengbewaakt fort geworden met camera's, hoge hekken met spanningsdraden waar 7.000 volt op staat. Binnen is een heuse rechtszaal en onder het pand, waar een paar maanden geleden de spijkerbroeken nog lagen opgeslagen, zijn cellen gebouwd. De politie kan het pand ondergronds benaderen, dat wil zeggen langs het gebouw is een soort overdekte carpool aangelegd waaronder men kan afdalen.

De buren van het 'Hakkelpand' hebben een bezwaarbrief gestuurd. Belemmering van de bedrijfsvoering is de voornaamste reden van kritiek. Zo kunnen vrachtwagens de bedrijven niet meer bereiken, omdat op procesdagen de parkeerplaats is afgezet met patrouillewagens.

    • Margot Poll