Bende in Achterhoek smokkelde mensen

DOETINCHEM, 19 JUNI. De politie in de Achterhoek heeft zes mensen aangehouden, die verdacht worden van mensensmokkel.

De zes vormen volgens de politie de top van een bende die tegen betaling inwoners van Albanië en het voormalig Joegoslavië met vervalste papieren naar onder andere Nederland, Denemarken en de Verenigde Staten heeft geholpen.

De politie deed invallen op zeven verschillende plaatsen in de Achterhoek. Bij de huiszoekingen werden vele tientallen vervalste paspoorten en rijbewijzen in beslag genomen, alsmede harddrugs en een aantal vuurwapens, waaronder een Uzi. De wapens werden volgens de politie verhandeld in het buitenland.

De bende heeft in ieder geval negen mensen aan een nieuwe identiteit geholpen, maar vermoedelijk veel meer. In alle gevallen moesten de vluchtelingen duizenden guldens betalen voor hun nieuwe papieren. De bende stal de documenten in Nederland en in België, en vervalste ze vervolgens ten behoeve van inwoners van Albanië en het voormalig Joegoslavië, die hun land wilden ontvluchten.

Een aantal van de aangehouden verdachten, vijf mannen en een vrouw, is zelf afkomstig uit het voormalig Joegoslavië en heeft in Nederland de status van vluchteling, aldus een woordvoerder van de politie.

De mensensmokkel werd ontdekt toen eerder dit jaar twee vluchtelingen met vervalste papieren werden opgepakt op Schiphol en de luchthaven van Düsseldorf. Het onderzoek leidde de politie uiteindelijk naar de bende in de Achterhoek.