ATP-RANGLIJST

De wereldranglijst van beste mannelijke tennissers wordt opgesteld door de ATP, de organisatie die is begonnen als een spelersvakbond, maar zich heeft ontwikkeld tot een zelfstandig opererend bedrijf dat alle toernooien behalve de grandslam en de Davis Cup beheert. De ranking van de spelers is gebaseerd op de beste veertien toernooiresultaten in de laatste twaalf maanden. Er zijn drie soorten punten:

Standaardpunten Dit zijn de punten die worden toegekend voor het bereiken van een bepaalde ronde in een toernooi. De verliezer van de ronde krijgt de punten (de winnaar krijgt immers later meer punten, omdat hij een ronde verder is). Wie in de eerste ronde verliest, krijgt altijd één punt. Is een speler vrijgeloot voor de eerste ronde, dan begint hij in de tweede ronde. Verliest hij deze, dan krijgt hij toch slechts één punt omdat de eerste ronde niet gespeeld is.

Bonuspunten kan een tennisser verdienen door te winnen van een speler die in de top-200 staat, of - bij dubbelspel - tegen een team dat bij de eerste vierhonderd hoort. Het aantal te verdienen bonuspunten wordt vastgesteld op basis van de computerranglijst van de week waarin het toernooi wordt gehouden, en wordt opgeteld bij de behaalde standaardpunten. Om bonuspunten te verdienen moet er wel een echte wedstrijd zijn. Als de tegenstander bijvoorbeeld niet komt opdagen, is er gewonnen door een walk over. Er worden dan geen punten toegekend.

Kwalificatiepunten Als een speler door middel van een kwalificatietoernooi ingang krijgt in een hoofdtoernooi, krijgt hij bij voorbaat de helft van het aantal punten van de verliezer van de tweede ronde van het hoofdtoernooi. De speler moet dan wel meespelen in het hoofdtoernooi. De kwalificatiepunten worden opgeteld bij de bonus- en standaardpunten.

Omdat de ATP-ranglijst is gebaseerd op de beste veertien toernooiresultaten van de laatste 52 weken, moet een speler in een bepaalde week minimaal evenveel punten halen als een jaar eerder in diezelfde week, op voorwaarde dat de resultaten uit die week bij de veertien beste horen. Als dit niet lukt, verliest hij punten. Een speler die in een bepaalde week geen punten hoeft te verdedigen (omdat hij een jaar eerder bijvoorbeeld niet speelde), moet zorgen dat zijn nieuwe resultaten beter zijn dan de laagste uit de reeks van veertien beste, wil hij hoger op de ranglijst komen. In de ranglijst van 16 juni staat Pete Sampras met 4.743 punten bovenaan. Daarna komen Michael Chang (3.727 punten), Goran Ivanisevic (2.861), Thomas Muster (2.724), Yevgeny Kafelnikov (2.482) en de Nederlander Richard Krajicek (2.431).