Ashland: vestiging in Rotterdam voor service

ROTTERDAM, 19 JUNI. Het Amerikaanse concern Ashland (oliebrandstoffen, smeermiddelen, chemische produkten en plastics) heeft vandaag in Rotterdam een servicevestiging voor de Europese markt geopend met 70 medewerkers, waarvan 60 nieuwe banen. De openingshandeling werd verricht door de Rotterdamse wethouder drs. Hans Simons.

Ashland investeerde 11 miljoen gulden in de nieuwe vestiging. Het concern wil zijn omzet in Europa (nu 700 miljoen dollar, ofwel 1,358 miljard gulden) binnen vijf jaar verdubbelen en concentreert alle financiële en juridische dienstverlening, inkoop, informatietechniek en personeelsbeleid in Nederland. Driekwart van de werknemers zijn Nederlanders; Ashland wil dat aandeel binnen enkele jaren opvoeren naar 90 procent.

De totale omzet van Ashland in de wereld was vorig jaar 13 miljard dollar, de netto winst bedroeg 211 miljoen dollar en het aantal werknemers is 36.100.

“We hebben Rotterdam als vestigingsplaats gekozen om zijn centrumfunctie in de wereldhandel, zijn moderne en efficiënte transportnetwerk, het talent en de arbeidsethiek van werknemers, het gemak waarmee iedereen hier Engels en andere talen spreekt en de multinationale atmosfeer die hier heerst”, zei president directeur Paul W. Chellgren gisteren bij de presentatie.

Desgevraagd voegde hij daaraan toe dat ook aantrekkelijke fiscale regelingen in Nederland een “belangrijke factor” zijn.

Volgens Don van Woerkom, vice-president van dochteronderneming Valvoline International en Europees manager voor Valvoline, overweegt Ashland in de toekomst ook een holding voor de Europese markt in Nederlend te vestigen.

Valvoline motorolie is een van de belangrijkste produkten van Ashland dat al meer dan 100 jaar in Europa wordt verkocht, thans in alle Europese landen. Deze olie wordt voor Europa in een fabriek in Dordrecht (110 werknemers) geproduceerd.

Ashland heeft in Rotterdam ook de Europese hoofdvestiging van dochteronderneming Drew Industrial (chemie) en een kantoor van Ashland Plastics. Drew Marine (produkten voor de scheepvaart) is gevestigd in Rotterdam en Spijkenisse. Samen hebben de Nederlandse dochterbedrijven 180 werknemers.

Het totale aantal werknemers van Ashland in Europa is 1.400. Onlangs heeft Valvoline zes verkoop- en distributievestigingen overgenomen, in België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland. “We zijn ook uit op samenwerking (joint ventures) met bedrijven die goed zijn ingevoerd in de lokale markten. Europa wordt nu snel een gemeenschappelijke markt met een groot economisch potentieel. Ons doel is verdere verbetering van onze positie in zowel produktie en verkoop als ondersteunende diensten vanuit Rotterdam, om van dat potentieel gebruik te maken”, aldus president Chellgren.

Ashland Chemie levert basisprodukten aan grote chemische concerns als ICI en DSM, Dow en Dupont en aan metaalgieterijen. De laatste drie jaar heeft deze dochter haar geïnvesteerde vermogen in Europa verdrievoudigd van 63 miljoen dollar tot 200 miljoen en daaraan dit boekjaar nog eens 25 miljoen dollar toegevoegd. In dezelfde periode zijn 12 Europese bedrijven door Ashland Chemie overgenomen die de productie, verkoop en distributie moeten opvoeren.