ANWB brengt 'route op maat'; Weg met de wegenkaart

Route-op-Maat kost ƒ 6,95 en is voor ANWB-leden te bestellen via tel 0900-8998892 of via internet: www.anwb.nl

Dit jaar hoeft de grote, gele roadatlas van Michelin niet meer mee op reis. Het voor de vakantie naar het zuiden zo kenmerkende, geïrriteerde geblader van de bijrijder behoort tot het verleden. De ANWB biedt haar leden deze zomer voor het eerst de mogelijkheid om een persoonlijke routegids voor Frankrijk aan te vragen. Dat 'persoonlijke' moet letterlijk worden genomen: na opgaaf van reisbestemming en een aantal vakantieverlangens ontvangt het ANWB-lid binnen een week een geheel op maat gesneden routebeschrijving van ongeveer dertig pagina's. Althans, dat belooft de ANWB in haar ledenblad De Kampioen over de 'Route-op-Maat'.

We doen een kleine test. “Waar wilt u naar toe in Frankrijk?”, vraagt H. van de Schaaf, coördinator innovatie van de ANWB. Ceyras is als aanduiding onvoldoende, hij wil de naam van een grote stad in de buurt weten. Dat wordt dan Montpellier. “Wat voor auto rijdt u en wat is het benzineverbruik van uw auto?” Bij antwoord 'benzineverbruik onbekend' gaat de ANWB uit van 1 op 10. Vervolgens kan de vakantieganger opgeven of hij wel of niet over de tolweg wil, of hij wil kamperen dan wel in hotels wil overnachten. Ook over de route terug kan hij zijn verlangens kenbaar maken. De tolwegen vermijden en terug over Lille om vrienden te bezoeken? En dan wél in hotels slapen? Komt voor elkaar.

De 'Route-op-Maat' die enkele dagen later in de bus valt, bevat inlichtingen over brandstofprijzen, mogelijkheden om geld te wisselen, verwacht brandstofverbruik voor de hele reis en toltarieven. Voor een tocht met een Citroën DS met lpg is de reiskosten indicatie: tol ƒ 83 + brandstof ƒ 537 = ƒ 620. In het boekje staat op de linker bladzijde een kaart van een deel van het traject met cijfers bij afslagen die naar de eindbestemming leiden. Op de rechterpagina staat welke afslag moet worden genomen en de lengte van het traject tussen de afslagen (knooppunt Amstel richting Utrecht over A2; 4,1 km tot knooppunt Holendrecht N.) Aan 'Route-op-Maat' voor andere landen wordt gewerkt, aldus de ANWB. Het einde van de grote en onhandelbare wegenatlassen en -kaarten is in zicht.

    • Hans Moll