Albanië: chaos eist in week 132 levens

TIRANA, 19 JUNI. De wetteloosheid in Albanië wordt een steeds duidelijker bedreiging van de parlementsverkiezingen van 29 juni. OVSE-gezant Vranitzky noemde Albanië gisteren het gevaarlijkste land ter wereld en premier Bashkim Fino adviseerde de kandidaten bij de verkiezingen hun campagnereizen te staken.

Fino gaf de kandidaten de raad in hun eigen stad te blijven. “Dit wordt een bloedige verkiezingscampagne”, aldus de premier. OVSE-gezant Vranitzky uitte zich gisteren eveneens bezorgd over de chaos en de wetteloosheid. “Albanië is op dit moment een van de meest prominente combinatie van risico's in de wereld”, zei hij. De internationale troepenmacht wordt met het oog op de chaos uitgebreid van 6.500 tot 7.000 man, zo werd gisteren besloten.

Bij incidenten vallen in Albanië dagelijks tien tot dertig doden. In de week van 11 tot 18 juni kwamen 132 mensen om het leven. Tussen dinsdag- en gistermiddag waren het 24. Bij een gevecht tussen benden in Berat kwamen zeven mensen om en een ruzie in Tirana leidde tot een schietpartij met vier doden. De leider van de Albanese oppositie, Fatos Nano, werd gisteren door gewapende lieden tegengehouden toen hij naar een bijeenkomst in de stad Rreshen wilde gaan.

In Elbasan schoten gisteren soldaten van de internationale troepenmacht een Albanese schutter dood. De man, boos omdat hij was weggestuurd toen hij drugs wilde verkopen, had een salvo schoten gelost op een stelling van Griekse soldaten van de troepenmacht. Die beantwoordden het vuur en doodden de man.

Een groep van elf waarnemers van de OVSE, die de verkiezingen in Albanië organiseert, bracht gisteren in Gjirokastër een moeilijk uur door in een restaurant. De groep, onder wie een Nederlander, werd daar belegerd door vijftien met kalasjnikovs bewapende bandieten die geld eisten. Uiteindelijk moesten er soldaten van de internationale troepenmacht aan te pas komen om de waarnemers te ontzetten. (Reuter, AFP, AP)