Actie tegen Duitse kolonie in Chili

ROTTERDAM, 19 JUNI. Tweehonderd Chileense politie-agenten hebben gisteren de beruchte Duitse enclave 'Colonia Dignidad' bezet. Ze zoeken sekteleider Paul Schaefer, die wordt verdacht van ontvoering en seksueel misbruik van ten minste vijf jongens, en van belastingfraude.

In december - en enkele malen daarna - deed de politie al invallen bij de sekte. Socialistische parlementariërs verwijten de politie echter de zaak nauwelijks serieus te hebben aangepakt. Ditmaal zegt de politie de kolonie net zo lang bezet te houden tot Schaefer opduikt. Zijn woordvoerder Hartmuth Hopp en rechterhand Gerhard Zevalt zijn gisteren gearresteerd.

De politie vermoedt dat de sekteleider is ondergedoken in zijn kolonie van 15.000 hectare, 350 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Dat vermoeden werd dit weekeind versterkt door een afleidingsmanoeuvre. Een sektelid had zich onder de naam 'Paul Schaefer' ingeschreven in een skihotel in het Argentijnse Bariloche. Toen de politie poolshoogte nam, vonden ze in de hotelkamer slechts een pyama en een open raam. De Chileense politie liet meteen weten de truc te doorzien. Gisteren werd de Duitser Max Rudolf aangehouden, die zich voor Schaefer zou hebben uitgegeven.

De nu 76-jarige Schaefer ontvluchtte in 1961 West-Duitsland, waar hij werd verdacht van seksueel misbruik van jongens. Zijn Colonia Dignidad groeide uit tot een extreem-rechtse lutheraanse sekte, bestaande uit boerderijen in Beierse stijl. Het aantal sekteleden wordt nu op zo'n driehonderd geschat. In Chili kreeg de sekte de kans uit te groeien tot een staat binnen de staat, met onder meer een eigen vliegveld, krachtcentrale, bakkerij, ziekenhuis en school. Volgens gevluchte sekteleden worden volgelingen mishandeld en gedwongen tot buitensporige arbeid. De leiding beslist wanneer seksuele contacten geoorloofd zijn, zelfs bij getrouwde stellen. Kinderen worden apart grootgebracht, waarbij van wrede opvoedingspraktijken sprake zou zijn.

Er zijn tevens sterke aanwijzingen dat de sekte ten tijde van de militaire dictatuur van generaal Pinochet (1973-1990) een martelcentrum was voor de Chileense geheime dienst DINA. Overlevenden zeggen er te zijn gefolterd en vernederd onder muziek van Mozart en Wagner. Ook zou de sekte betrokken zijn bij wapenhandel.

Na de terugkeer van de democratie in Chili maakte president Patricio Alwyn in 1991 een eind aan de juridische autonomie van de kolonie, maar dat veranderde in de praktijk niets. Voor een opheffing van de kolonie had Schaefer nog te veel vrienden binnen de Chileense politiek.

Vorig jaar werd een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de sekteleider, toen Chileense wezen die op de kostschool van de kolonie zijn opgevoed, getuigden door Schaefer en zijn vrienden te zijn verkracht, gedrogeerd en sadistisch gestraft. Ook lopen er 27 aanklachten tegen hem wegens belastingfraude. Schaefer liet weten slachtoffer te zijn van een communistisch complot en eerder zelfmoord te plegen dan zich over te geven. Hij geniet veel steun bij grootgrondbezitters, die zijn extreem-rechtse denkbeelden delen, en bij arme boeren, die gebruik maken van zijn ziekenhuis. (AP, Reuter)