WK cricket is één wedstrijd te gast op graswicket van VRA

AMSTELVEEN, 18 JUNI. Organisator Engeland heeft een van de wedstrijden van het wereldkampioenschap cricket van 1999 aan Nederland toegewezen. De ploegen van Kenia en Zuid-Afrika maken de oversteek. In de Nederlandse cricketwereld wordt dit WK-duel als een grote eer beschouwd.

Voorwaarde voor de toewijzing was, dat op een graswicket kan worden gespeeld. Dat is tegenwoordig mogelijk op het complex van hoofdklasser VRA in Amstelveen. Tweeëneenhalve week geleden werd het veld door vertegenwoordigers van de Engelse cricketbond (ECB) officieel goedgekeurd.

In tegenstelling tot in de grote landen wordt cricket in Nederland op kokosmatten gespeeld. Het aanleggen en prepareren van een graswicket is een kostbare en vooral tijdrovende kwestie. Paul Polak, de terreinmeester van het veld van VRA, besteedt er dagelijks uren aan. “Het is eigenlijk belachelijk werk, maar wel hartstikke leuk”, weet hij. Ook in Deventer, op het terrein van UD, ligt een graswicket.

Polak werd anderhalf jaar geleden in deze vaardigheid wegwijs gemaakt door een van de beste groundsmen van Engeland, Mike Corley. “Ik moet precies het tegenovergestelde van een tuinman doen”, legt Polak de kunst uit. “Je moet het gras eigenlijk helemaal mollen. Toen de mensen van de gemeente mij in het begin bezig zagen, zeiden ze dat ik het hart uit het gras aan het halen was.” Het is bij een graswicket de bedoeling dat het door middel van veel maaien en rollen keihard wordt. “De wortels moeten het werk doen, want het gras krijgt geen kans te groeien”, weet Polak.

In Engeland moet een graswicket lang rijpen. “Roland Lefevbre (oud-profspeler, red.) heeft me weleens verteld dat ze daar een nieuw wicket aanleggen en er dan acht jaar niet naar omkijken. Dat kan bij ons niet. Wij hebben haast”, zegt Polak. Het graswicket in Amstelveen werd pas twee jaar geleden aangelegd en wordt nu al volop bespeeld. Sinds de officiële opening speelde VRA er drie thuiswedstrijden in de hoofdklasse. Polak, tevens manager van VRA, is na de eerste weken tevreden over de staat van het veld. Maar hij blijft op zijn hoede. “Het verschil met grasbanen bij het tennis is dat de cricketbal veel zwaarder is dan de tennisbal. Het is echt een projectiel. Als het wicket dus niet echt hard is, komen er makkelijk deuken in.”

Voor het WK van 1999 kregen naast Nederland ook Ierland en Schotland wedstrijden toegewezen. De Schotten behoren zelf tot de deelnemers en mogen twee wedstrijden in eigen land spelen. Nederland, dat bij het vorige wereldtiteltoernooi wel aanwezig was, kon zich niet kwalificeren voor de eindronde. Wel kan het Oranje-team door de in gebruikneming van het graswicket met ingang van volgend jaar een thuiswedstrijd loten in de Engelse bekercompetitie om de Nat West-trofee. Daarin speelt de Nederlandse ploeg volgende week in Engeland tegen Worcestershire.

    • Hans Klippus