'We moeten er aan wennen dat het straks normaal is'

Kanselier Kohl waagt zich niet op de fiets, maar Eurocommissaris Van den Broek springt bij burgemeester Patijn achterop. Deel vijf, de laatste waarnemingen vanaf het terras van café Oosterling.

AMSTERDAM, 18 JUNI. “Van wie is de fiets die aan het hek staat voor nummer tien? Het kan mij niet schelen, maar de politie is erg lastig.” Een mevrouw loopt heen en weer langs het terras van café Oosterling dat via een hekwerk gescheiden is van het persdorp op het Frederiksplein. “Wordt straks een fiets gearresteerd? Dat moet ik zien”, roept een klant. De eigenaar van de fiets is snel gevonden. Haastig maakt hij zijn rijwiel los en loopt weg.

Fietsen - ze staan om half één keurig op een rij op de brug over de Amstel bij het Amstelhotel. Daar worden ze ruim een uur later door burgemeester Patijn aangeboden aan staatshoofden en regeringsleiders. Cadeautje van de stad Amsterdam. Premier Kok fietst als eerste weg, maar wordt al snel ingehaald door de Britse premier Blair. De Belgische premier Dehaene zwiebelt aanvankelijk een beetje, maar heeft het rijwiel snel onder controle. “Gaat Kohl ook fietsen?” vraagt iemand. “Geen sprake van”, antwoordt een hoge ambtenaar.

Samen met de Franse president Chirac wandelt Kohl naar het Amstelhotel, waar de lunch wordt gebruikt. Intussen duwen twee ambtenaren van de gemeente de Finse premier op de fiets voort. Burgemeester Patijn fietst glunderend achteraan. Op de weg terug neemt hij Eurocommissaris Van den Broek achterop.

“Is dat Andriessen?” vraagt iemand bij de controlepost aan de Weteringschans. Inderdaad, oud-Eurocommissaris F. Andriessen wil naar binnen. Hij laat zijn paspoort zien, wappert met een stukje papier, maar de politie is niet te vermurwen: hij heeft geen pasje. Andriessen heft zijn handen ten hemel, zijn gezicht spreekt boekdelen. Na ruim tien minuten en veel mobiel gebel mag hij het persdorp betreden.

Bij de Weteringschans staan twee actievoerders met een spandoek. 'Voor de EMU', staat er op. “Er lopen steeds demonstranten door de stad die er tegen zijn, maar als de EMU niet doorgaat, staat Europa zwak. De tegenstanders roepen steeds dat Nederland bezuinigt vanwege de EMU, maar we bezuinigen al jaren, dat heeft niets te maken met de EMU”, zegt de 23-jarige politicologiestudent Daan Messing. Op een steenworp afstand nemen vier ambtenaren een manshoge briefkaart in ontvangst van leden van de Socialistiese Partij. Hij is gericht aan premier Kok. “Laat mensen beslissen over de toekomst van Europa”, luidt de boodschap, die vergezeld gaat van een groot aantal handtekeningen.

Aan het einde van de middag lopen een paar ambtenaren van de gemeente naar het hek voor café Oosterling. Ze dragen grote dozen met zich mee. “Wil iemand een Euro-T-shirt”, vraagt een van hen. Die kans laten de klanten zich niet ontgaan en de shirts worden in groten getale door het traliewerk doorgegeven. “Dat is nog eens wat anders dan een T-shirt met de afbeelding van Karl Marx”, zegt een klant.

In het persdorp wacht men op 'de' persconferentie in theater Carré na afloop van de top. “Daarvan maken wij niets mee, hè”, zegt een bezoeker van Oosterling. “We zullen er aan moeten wennen dat het straks weer allemaal normaal is.”

    • Anneke Visser