Vliegramp Ustica gevolg luchtgevecht

ROME, 18 JUNI. Na zeventien jaar van halve waarheden en leugens van de Italiaanse luchtmacht en de NAVO zegt de Italiaanse justitie de ramp met een passagiersvliegtuig bij het eilandje Ustica te hebben gereconstrueerd. Daarbij kwamen 81 mensen om.

Volgens een rapport van onderzoeksrechter Rosario Priore was het toestel, een DC-9 van de toenmalige luchtvaartmaatschappij Itavia, het middelpunt van een luchtgevecht met Libische, Italiaanse, Franse en mogelijke Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Het staat nu vrijwel vast dat het passagiersvliegtuig is getroffen door een raket. Wie die heeft afgevuurd, kon niet worden vastgesteld.

Op basis van radargegevens en verklaringen van betrokkenen heeft rechter Priore vastgesteld dat een of twee Libische MiG's probeerden zich in de radarschaduw van de DC-9 te verbergen, die op weg was van Bologna naar Palermo. Wat die MiG's daar deden, is onduidelijk. De Italiaanse geheime dienst heeft eerder gesuggereerd dat Libische MiG's soms na onderhoud in het voormalige Joegoslavië via Italië terugvlogen.

Om de MiG's te onderscheppen zijn twee, mogelijk drie Italiaanse gevechtsvliegtuigen opgestegen van Grosseto een zevental Franse jagers van de basis Solenzara op Corsica. Mogelijk waren er op dat moment ook Amerikaanse toestellen in de lucht. Vlak nadat de DC-9 in zee stortte, is een Libische MiG neergestort in de bergen van Calabrië. Luchtmachtautoriteiten hebben lang gezegd dat dit drie weken later is gebeurd, maar dit blijkt een leugen.

Twee Italiaanse piloten die betrokken waren bij het luchtgevecht, zijn in 1988 omgekomen bij het stuntvliegen op de Duitse basis Ramstein. Een reeks andere betrokkenen werd het slachtoffer van curieuze incidenten.