Vier vrouwen genomineerd voor Turner Prize

LONDEN, 18 JUNI. Voor de Turner Prize, de belangrijkste Britse onderscheiding voor moderne kunstenaars jonger dan vijftig, zijn dit jaar alleen maar vrouwen genomineerd. Het gaat om de 31-jarige Christine Borland, de 32-jarige Angela Bulloch, de 40-jarige Cornelia Parker en de 33-jarige Gillian Wearing.

Voorzitter van de jury en directeur van de Londense Tate Gallery Nicholas Serota ontkende gisteren bij de bekendmaking van de nominaties echter dat de keuze een goedmaker was voor de aanwijzing van vier mannen een jaar geleden. Vrouwengroepen verweten de jury bij die gelegenheid seksisme. Serota bezwoer gisteren dat de jury zich beide jaren bij de uitverkiezing uitsluitend door kwaliteit heeft laten leiden. Hij verklaarde dat “veel van het meest uitdagende werk dat tegenwoordig in Groot-Brittannië tot stand komt door vrouwelijke kunstenaars wordt gemaakt”.

Behalve hun sexe hebben de vrouwen gemeen dat ze alle vier als conceptuele kunstenaars te boek staan. In hun gezelschap bevindt zich geen schilder, beeldhouwer of fotograaf. Internationaal het meest bekend is Cornelia Parker die grote indruk maakte toen ze in de Londense Serpentine Gallery de actrice Tilda Swinton tentoonstelde, als Sneeuwwitje slapend in een glazen doodskist. Ook exposeerde ze de resten van een schuurtje dat ze met dynamiet tot ontploffing had gebracht.

Favoriet bij de bookmakers is Christine Borland die bij het maken van haar objecten graag gebruik maakt van beenderen en schedels. Veel van haar werk staat in het teken van schaduw, dood en sterven. Gillian Wearing combineert fotografie en video tot wat door de jury als 'stedelijk realisme' wordt omschreven. Eén van haar werken betrof de seksuele bekentenissen van een dwerg.

Angela Bulloch maakt mechanische en elektronische installaties die bedoeld zijn als commentaar op de onpersoonlijkheid van het hedendaags bestaan.

Een expositie van de vier genomineerden is vanaf 28 oktober te zien in de Tate Gallery. De prijs, waaraan een geldbedrag is verbonden van 20.000 pond, wordt toegekend op 2 december.