Van het echte oerwoud naar de stadsjungle

Jungle2Jungle. Regie: John Pasquin. Met: Tim Allen, Martin Short, Lolita Davidovich, Sam Huntington, David Ogden Stiers, Bob Dishy, JoBeth Williams, Valerie Mahaffey, LeeLee Sobieski. In: 16 theaters.

Halverwege Jungle2Jungle vraag je je af wanneer je deze film eerder hebt gezien. Dat komt niet eens omdat het een remake is van Un Indien dans la Ville (1994) van Hervé Palud. Die film was een hit in Frankrijk, een flop in de Verenigde Staten en werd in Nederland niet eens uitgebracht. Nee, Jungle2Jungle komt je vooral bekend voor omdat het door Bruce A. Evans en Raynold Gideon (Starman, Stand by Me) voor het Amerikaanse publiek bewerkte scenario braaf en fantasieloos het beproefde Disneystramien volgt.

Waar gaat het allemaal om? Een vader en zijn dertienjarige zoon, die aan het begin van de film niet van elkaars bestaan op de hoogte zijn, komen nader tot elkaar en met een beetje geluk wordt kort na de aftiteling ook de verontachtzaamde moeder met de vader herenigd. Een staaltje van family bonding kortom waar het Amerikaanse publiek meestal verzot op is.

Voormalig stand-up comedian Tim Allen (de klusjesman uit de tv-serie Home Improvement) speelt opnieuw zijn rol van guitige en onhandige vader uit The Santa Clause (1995). Het is echter een raadsel waarom hij en regisseur John Pasquin bijna twee jaar naar zo'n slecht scenario hebben gezocht om hun samenwerking mee voort te zetten. Neem bijvoorbeeld het feit dat de onbekende zoon door zijn moeder is opgevoed bij een indianenstam in het Amazonegebied. Dat levert ongetwijfeld stof op om de jongen vervolgens als de spreekwoordelijke nobele wilde door New York te laten dwalen, maar waarom zou een intelligente en fijngevoelige vrouw (ze is arts en leest haar kind voor uit het verzameld werk van William Shakespeare) haar zoon gebroken Engels leren?

Zoals de titel al suggereert wordt in Jungle2Jungle het onberekenbare oerwoud gecontrasteerd met de stadsjungle van New York. Dat levert wat running gags op over een buitenmodel vogelspin die alleen maar schreeuwende mensen aanvalt en onstuimige beelden van de effectenbeurs. Natuuropnamen die zo uit een sigarettenreclame afkomstige kunnen zijn, wedijveren met clichébeelden van de Russische mafia (pa en zijn hysterische maatje Martin Short moeten het ook nog tegen wat boeven opnemen). In Jungle2Jungle wordt op geen enkel versleten beeld bezuinigd. Dat leidt tot een film die je al talloze malen hebt gezien. Alleen geen goede.

    • Dana Linssen