Van Bon tweede in natte proloog Ronde van Zwitserland

ROTTERDAM, 18 JUNI. Leon van Bon is gisteren als tweede geëindigd in de proloog van de wielerronde van Zwitserland. De Nederlander bleef op het traject van 7,2 kilometer in Romanshorn drie seconden achter op de Zwitserse winnaar Oskar Camenzind.

De regen speelde tijdens de proloog een doorslaggevende rol. Om kwart voor zes in de avond vielen de eerste druppels, een kwart van het peloton moest toen nog starten. Daarin zaten alle favorieten. Camenzind was als laatste voor de bui binnen. De Zwitser won verrassend. Het was zijn tweede seizoenszege, eerder won hij de vijfde etappe in de Ronde van Oostenrijk. Van Bons ploeggenoot Danny Nelissen finishte als vierde met zeven seconden achterstand.

De tweede plaats van Van Bon mag een opmerkelijke prestatie worden genoemd. De talentvolle renner uit Apeldoorn moest de laatste maanden van het vorig seizoen missen door een knieblessure; er werd zelfs gevreesd dat hij zijn loopbaan moest beëindigen. Maar hij herstelde.

Op het droge wegdek legde Camenzind het 7,2 kilometer lange traject in Romanshorn in 8 minuten en 57 tellen (48,230 km/u) af. Specialisten als Jalabert (104de plaats), Zülle (108ste), Riis (122ste) en Berzin (137ste), die over natte wegen moesten rijden, kwamen op minstens veertig seconden binnen. Onder hen ook Erik Breukink (113de), die 50 seconden moest toegeven. Zijn ploeggenoot en titelverdediger Peter Luttenberger liep 56 tellen achterstand op.

Marco Pantani maakte in Zwitserland zijn rentree na zijn zware valpartij in de Ronde van Italië. De Italiaan deed het, geholpen door het goede weer, niet eens slecht. Hij eindigde als 41ste op iets minder dan een halve minuut van Camenzind. Voor de klimspecialist is het belangrijk conditie op te bouwen voor de Ronde van Frankrijk.

De Ronde van Zwitserland geldt als een belangrijke voorbereidingswedstrijd. Alle onderdelen zijn vertegenwoordigd: de proloog, vier bergritten, een tijdrit en ritten voor sprinters.

Claudio Chiappucci mist dit jaar de Ronde van Frankrijk. Asics, zijn ploeg, heeft van de Société du Tour du France geen wildcard toegewezen. Zijn formatie staat op de reservelijst. De organisatie heeft de laatste startbewijzen toegekend aan het Belgische Lotto-Mobistar (België), Kelme-Costa Blanca (Spanje), Mercatone Uno (Italië) met Marco Pantani, US Postal Service (VS), La Mutuelle de Seine en Big Mat-Aubervilliers 93 (beide Frankrijk).

In totaal verschijnen op 5 juli 22 ploegen met 198 renners aan de start. Nederland is vertegenwoordigd met de ploegen van Rabobank en TVM. De andere teams zijn: Telekom met titelverdediger Bjarne Riis, Mapei GB, Polti, Batik-Del Monte, Banesto, Casino, Cofidis, Roslotto-ZG Mobili, Maglificio MG, Saeco, ONCE, GAN, Les Française des Jeux en Festina.