'Shell betaalt aan leger in Colombia'

ROTTERDAM, 18 JUNI. De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschuldigt Koninklijke Shell ervan in Colombia betalingen aan het leger te verrichten voor beveiliging van olievelden. De Brits-Nederlandse oliemaatschappij heeft de beschuldigingen tegengesproken.

Shell heeft een belang van 25 procent in de exploitatie van het Cano Limon veld in de regio Arauca in Noord-Colombia. Een dochteronderneming van het Amerikaanse Occidental Petroleum, Oxycal, heeft eveneens een belang van 25 procent en is operator (bedrijfsvoerder) in het Cano Limon-veld, dat ruim 180.000 vaten olie per dag produceert. De Colombiaanse maatschappij Ecopetrol heeft met 50 procent het grootste belang.

In de regio Arauca zijn pijpleidingen en installaties herhaaldelijk door rebellen aangevallen, waarbij personeel van Oxycal is bedreigd. Human Rights Watch zegt dat de drie oliemaatschappijen op 12 september vorig jaar een geheime overeenkomst voor beveiliging en bescherming hebben gesloten met het Colombiaanse leger, dat het met de handhaving van mensenrechten niet nauw zou nemen. “Het is evident dat Shell militaire operaties helpt financieren in de regio Arauca, waar de lokale burgerbevolking onder lijdt”, aldus een woordvoerder van de organisatie.

Volgens een woordvoerder van de Koninklijke/ Shell Groep gaat het om een overeenkomst met de Colombiaanse overheid om personeel beschikbaar te stellen voor bewaking van het personeel, de werkzaamheden en installaties, waarbij geen militairen worden ingezet. Niettemin onderzoeken Oxycal en Shell samen of er “ook andere manieren” zijn om de bewaking en beveiliging te regelen, zodra de bestaande overeenkomst op 12 september aanstaande afloopt.