Researchcentrum Microsoft buiten VS

LONDEN, 18 JUNI. Microsoft gaat op het gebied van research samenwerken met de universiteit van Cambridge. Dit heeft de Amerikaanse softwarefabrikant gisteren bekendgemaakt.

De onderzoeksdivisie Microsoft is van plan ruim 150 miljoen gulden te investeren in een onderzoekslaboratorium in de Engelse universiteitsstad. Het wordt het eerste onderzoekscentrum van Microsoft buiten de Verenigde Staten. Het laboratorium gaat zich richten op de ontwikkeling van nieuwe software en het voorspellen van toekomstige trends. “De onderneming moet het Europese centrum worden voor toponderzoekers, die innovatieve technologie willen ontwikkelen en de levens van miljoenen mensen in de hele wereld zullen beïnvloeden”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Microsoft Research verkoos Cambridge boven andere Europese locaties wegens haar reputatie op het gebied van de computerwetenschappen. Het computerlaboratorium van de universiteit werd al in 1937 opgericht.

Ook het gunstige bedrijfsklimaat in Oost-Engeland speelde een rol. In de regio bevinden zich ruim 300 high-tech ondernemingen. Microsoft kondigde gisteren eveneens aan 30 miljoen gulden te investeren in jonge Engelse technologiebedrijven, waarvan de Amerikaanse onderneming verwacht dat ze internationaal potentieel hebben. Het onderzoekslaboratorium zal worden geleid door professor Rodger Needham van de universiteit van Cambridge. Verder zullen er 40 toponderzoekers in het laboratorium gaan werken. De Britse minister van Handel en Industrie, Margaret Beckett, toonde zich uiterst tevreden met de beslissing van het Amerikaanse computerbedrijf zich in Engeland te vestigen (Reuter, AP, AFP).