Redwood: Clarke beste Tory-leider

LONDEN, 18 JUNI. De strijd om het leiderschap van de Britse Conservatieven heeft een verrassende wending gekregen doordat John Redwood, de meest Eurosceptische kandidaat, vanmorgen zijn steun betuigde aan Kenneth Clarke.

Daarmee bepaalt de aspirant-voorman die gisteren in de tweede ronde van de leiderschapsstrijd als derde eindigde en dus afviel, waarschijnlijk wie van de twee overgebleven kandidaten morgen in de derde ronde wint. De meest pro-Europese kandidaat, voormalig minister van Financiën Kenneth Clarke, die gisteren 64 van de 164 Conservatieve parlementariërs achter zich verzamelde, is de grote kanshebber geworden. De voormalige minister voor Wales William Hague, die gisteren maar twee stemmen minder kreeg dan Clarke en zich pas onlangs als Euroscepticus ontpopt heeft, was tot vanmorgen favoriet.

John Townend, voorzitter van de club van rechtse Conservatieve parlementariërs, verweet Redwood dat hij de partij uitlevert aan de linkervleugel. En commentator Boris Johnson noemde vandaag in The Daily Telegraph een mogelijke keuze van Redwood voor Clarke het meest onwaarschijnlijke bondgenootschap van ideologische tegenstanders sinds het pact tussen Molotov en Ribbentrop.

Aanhangers van Redwood hebben al eerder verklaard dat ze met Clarke in elk geval weten waaraan ze toe zijn terwijl ze geen idee hebben waar Hague voor staat. De uitgesproken Eurosceptische Redwood-supporter Teresa Gorman zei gisteravond al dat ze morgen in de beslissende ronde op Clarke zal stemmen omdat hij een straatvechter is. “William Hague wil het iedereen naar de zin maken”, zei Gorman. “Hij heeft over geen enkel onderwerp een duidelijke opvatting.”