Philips samen met Lucent in telefoons

ROTTERDAM, 18 JUNI. Philips en de Amerikaanse producent van telecomapparatuur Lucent Technologies starten begin oktober een gezamenlijke onderneming met een omzet van bijna vijf miljard gulden. De combinatie wordt marktleider in telefoons, antwoordapparaten en draadloze telefoons.

Dat is gisteren bekendgemaakt. Philips krijgt een belang van 60 procent in het samenwerkingsverband dat Philips Consumer Communications (PCC) zal heten en vanaf de vorming in oktober winst zal maken.

In reactie op de overeenkomst veerde het aandeel Philips gisteren op de Amsterdamse effectenbeurs sterk op. Philips boekte een winst van 7,90 gulden op 128,90 (meer dan 6,5 procent). De koers steeg vanmorgen tot maximaal 135 gulden.

“Dit is een hoogst strategische samenwerking voor Philips die onze groeiplannen ten aanzien van consumentencommunicatie enorm vooruithelpen”, aldus Philips-president C. Boonstra in een geschreven verklaring. Philips streeft naar een positie in 's werelds 'top drie' van producenten op dit gebied.

Daartoe zal de alliantie met name sterk moeten groeien in mobiele telefonie (bijvoorbeeld GSM) waar nu nog fabrikanten als Ericsson (Zweden), Nokia (Finland) en Motorola (VS) toonaangevend zijn.

Philips heeft de aanval op deze markt in 1995 ingezet met de opening van een fabriek in Le Mans, waar het hoofdkwartier van Philips op het gebied van mobile communicatie nu nog gevestigd is.

Dit hoofdkwartier wordt verplaatst naar New Yersey in de Verenigde Staten.

Topman van de nieuwe onderneming wordt de huidige directeur M. McTighe van Philips' bedrijfsonderdeel voor consumentencommunicatie. McTighe werd in 1995 door Philips weggekocht bij het Amerikaanse Motorola.

“Deze venture is op groei gericht”, aldus McTighe in een geschreven verklaring. “Wij zijn van plan om door te gaan met de recentelijk aangekondigde uitbreiding van de activiteiten in de VS, Mexico en Singapore.”

Philips voorziet dat 4.000 eigen werknemers en “verreweg het merendeel” van de 8.400 werknemers van Lucent op het gebied van consumentencommunicatie zullen overgaan naar de joint venture. Lucent Technologies, was tot voor kort onderdeel van het telecombedrijf AT&T en een omzet van omgerekend meer dan 40 miljard gulden.

Philips' activiteiten op het gebied van consumentencommunicatie zijn de laatste jaren sterk gegroeid. De omzet steeg van 750 miljoen gulden in 1995 naar 1,3 miljard in het afgelopen jaar en zal dit jaar volgens Philips oplopen tot meer dan 2,5 miljard.

Volgens een woordvoerder van Lucent brengt Philips 1,4 miljard dollar en Lucent 1,1 miljard dollar aan omzet onder in de nieuwe onderneming.