Parijs: Fransman aan hoofd van Eurobank

AMSTERDAM, 18 JUNI. De Franse minister van Financiën, Dominique Strauss-Kahn, wil nog steeds dat een Fransman de eerste president van de Europese Centrale Bank wordt. De bewindsman zei dit gisteravond voor RTL-televisie. “Ik zou het niet vreemd vinden, gezien het feit dat de bank in Frankfurt zetelt, dat een Fransman de eerste president zou zijn.

Duisenberg heeft vele kwaliteiten, maar er zijn ook andere kandidaten'', aldus Strauss-Kahn. Hij noemde geen namen.

Ook de steun van Duitsland is nog niet zeker. Bondskanselier Kohl reageerde in Amsterdam tijdens een ontmoeting met de pers enigszins geschrokken op de stelling dat hij Duisenberg als nieuwe topman van de Europese Centrale Bank zou steunen. Hij beklemtoonde dat hij zich nimmer persoonlijk hard achter de kandidatuur van de Nederlander had gesteld. “Ik heb altijd gezegd dat Duisenberg iemand is waarvan véél mensen vinden dat hij een geschikte kandidaat is.” (ANP)