Open confrontatie premiers Cambodja

PHNOM PENH, 18 JUNI. Hun Sen, een van de twee premiers van Cambodja, heeft vandaag een ultimatum gesteld aan co-premier prins Norodom Ranariddh. Ranariddh moet een keuze maken tussen samenwerken met Hun Sen en steun verlenen aan de Rode Khmer-rebellen. Ranariddh wil de afvallige Rode Khmer-rebellen tot bondgenoten maken. Volgens Hun Sen echter is elk gesprek met de rebellen onwettig.

De spanningen tussen de eerste ministers kwamen gisteravond tot een gewelddadige uitbarsting. Bewakingseenheden van beide partijen beschoten elkaar in de hoofdstad Phnom Penh met zware artillerie. Twee lijfwachten kwamen om het leven. De gevechten waren de hevigste in de hoofdstad sinds de Rode Khmer in april 1975 Phnom Penh innam. De gewelddadigheden kwamen na maanden van oplopende spanning tussen de twee voormalige tegenstanders. Het uiteenvallen van de Rode Khmer de afgelopen maanden heeft de onrust nog verhoogd. De twee premiers vergroottten het aantal lijfwachten dat hen moest beschermen tot meer dan duizend man.

Volgens het landelijke hoofd van de politie, Hok Lundi, is Ranariddhs royalistische FUNCINPEC-partij verantwoordelijk voor de gevechten. De partij zou Hun Sen en twee andere belangrijke leden van de Cambodjaanse Volkspartij van Hun Sen, vice-premier Sar Kheng en politiechef Hok Lundi zelf, hebben willen vermoorden. Lundi's huis zou zijn aangevallen door 40 gewapende leden van FUNCINPEC. Van hun kant beweren Funcinpec-aanhangers dat Hok Lundi het bevel heeft gegeven Ranariddh om het leven te brengen.

Volgens diplomaten is de strijd een weergave van het politieke klimaat in Cambodja, dat volgens velen nog zal verslechteren naarmate de verkiezingen dichterbij komen. De vlucht van Rode Khmer-leider Pol Pot voor zijn eigen aanhang kan de instabiele coalitieregering verder bedreigen. (AFP, Reuter)