Op een na duurste transfer van Nederlandse speler naar buitenlandse club; Overmars voor vijf jaar naar Arsenal

ROTTERDAM, 18 JUNI. Arsenal heeft gisteren ongeveer 26 miljoen gulden uitgegeven aan twee spelers. Behalve Marc Overmars (24), voor wie Ajax volgens de Britse media 20 miljoen gulden opstreek, presenteerde de club ook de 20-jarige Portugees Luis Boamorte.

Voor hem zou Arsenal 6 miljoen gulden hebben betaald aan Sporting Lissabon. De club van de Franse trainer Arsène Wenger contracteerde eerder de Fransen Emmanuel Petit (26) en Gilles Grimaldi (26) en de Spanjaard Alberto Mendez-Rodriguez (22).

Overmars tekende een contract voor vijf jaar bij Arsenal. Hij is de topaankoop van de Londense club die het afgelopen seizoen als derde in de Premier League eindige. Trainer Wenger zei gisteren tijdens de presentatie van de Nederlander in Londen zeer verheugd te zijn met de komst van de Ajacied. “Marc is een speler met extra klasse. Hij heeft kwaliteiten die zeldzaam zijn in Europa: een goede dribbelaar en niet bang om de ruimte te zoeken. Zo'n type speler hebben we nodig. We hebben het kampioenschap uit handen gegeven in onze thuiswedstrijden. Het komende seizoen wil ik op Highbury meer snelheid, meer kracht en meer penetraties in het vijandelijke strafschopgebied zien.”

Overmars, die Dennis Bergkamp als ploeggenoot krijgt, prees het Engelse voetbal. “Het is anders dan op het vasteland, je krijgt veel meer ruimte en iets meer vrijheid. Ik denk dat ik met mijn snelheid kan profiteren van de ruimte. Ik heb met Dennis gesproken en hij was razend enthousiast over de club. Dus ben ik blij hier te zijn.”

Al maanden geleden vroeg de 24-jarige Gelderlander aan het bestuur van Ajax of hij naar het buitenland mocht, ondanks zijn contract tot 2000. Volgens voorzitter Van Praag kon daarvan geen sprake zijn. Van Praag betichtte de door Sport-Promotion BV begeleide vleugelspeler van onfatsoenlijk gedrag. Had hij niet bij zijn volle verstand zijn verbintenis verlengd? Had Ajax niet alle salarissen en premies keurig doorbetaald, ook toen Overmars door een zware knieblessure langdurig was uitgeschakeld? Wat een ondankbaarheid, wat is een contract nog waard, vroeg Van Praag zich af.

De harde taal maakte weinig indruk op Overmars, die een twinkeling in de ogen kreeg als hij over Engels voetbal sprak. Juist voor hem was het vervelend dat hij door zijn blessure het Europees kampioenschap in Engeland van 1996 moest missen. Volle stadions, snel voetbal, altijd sprak hij er met liefde over.

Voor hoe lang Overmars ook bijtekende, altijd zei hij niet te verwachten zijn contract uit te dienen. De laatste woedeuitbarsting was van penningmeester Van Os, na de laatste competitiewedstrijd tegen Vitesse. Arsenal-trainer Wenger keek toen toe in de Amsterdam Arena. Van Os reageerde anders dan Van Praag een paar maanden eerder. Ook hij veroordeelde Overmars, maar voegde daaraan toe dat Ajax geen spelers in dienst houdt die liever willen vertrekken. Als Arsenal, of Betis Sevilla, maar betaalde. De trip van Ajax naar Zuid-Amerika stelde de onderhandelingen uit, maar niet af.

Overmars speelde dit jaar zijn minste seizoen bij Ajax sinds zijn debuut in 1992. Hij leek minder snel, banger geworden. In december 1995 liep hij tegen De Graafschap een ernstige knieblessure op, waarvan het herstel tot in het nieuwe seizoen voortduurde. In de tussentijd trok Ajax Peter Hoekstra van PSV als vervanger aan, maar ook deze werd geconfronteerd met een knieblessure. Beiden waren tegen het einde van de weinig succesvolle jaargang weer hersteld, maar bleven ver verwijderd van hun beste vorm.

In de jaren voor de blessure groeide Overmars in korte tijd uit tot een idool bij Ajax. Met name in De Meer deden aanhangers een motortje na als hij de turbo ontstak. Overmars was vanaf de zomer van 1992 eigenlijk de eerste voetballer van Ajax die, vooral bij jonge meisjes, vereerd werd als een popzanger.

Overmars, gekomen van Willem II, was net als Finidi in zijn eerste seizoen bij Ajax meteen basisspeler. Hij maakte vrijwel alle grote successen onder trainer Van Gaal mee. Het seizoen 1994-1995 was zijn sterkste. Hij was in december topschutter met elf doelpunten en begon ook te scoren voor het Nederlands elftal, maar toen liep hij de blessure op. Voor Ajax speelde hij in vijf seizoenen ruim 190 officiële wedstrijden, waarin hij 44 keer scoorde. Hij is 34-voudig international.

Overmars is na Kluivert, Bogarde, Scholten en mogelijk Santos de vijfde Ajacied met enige naam die Ajax dit seizoen verlaat. De club uit Amsterdam, die volgend seizoen wordt getraind door de Deen Morten Olsen, trok de Zuid-Afrikaan McCarthy, de Costa-Ricaan Ledezma, de Nigeriaan Oliseh en de Nederlanders Sibon, Gorré en Sier aan. De transfer van Olsens landgenoot Brian Laudrup ging niet door, omdat die zijn contract bij Glasgow Rangers wil uitdienen. De kans is groot dat Ajax zich deze week verzekert van de komst van diens oudere broer Michael (33).

Overmars moet op de ranglijst van Nederlandse transfers Bergkamp voor zich dulden. Bergkamp ging in 1993 voor naar schatting dertig miljoen gulden van Ajax naar Internazionale. Gullit is derde, hij verhuisde in 1987 van PSV naar AC Milan voor zeventien miljoen gulden.