'Ook burgemeesters niet vrijuit in zaak-Brinkman'

DEN HAAG, 18 JUNI. Het regionale college van burgemeesters in de politieregio Rotterdam-Rijnmond gaat niet vrijuit in het conflict met korpschef J.W. Brinkman.

De werkwijze van het college van tweeëntwintig burgemeesters wordt ter discussie gesteld in een vertrouwelijk rapport van de Haagse procureur-generaal Docters van Leeuwen en de Zuid-Hollandse commissaris van de koningin Leemhuis, in opdracht van minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken).

Dijkstal had Docters van Leeuwen en Leemhuis gevraagd een onderzoek in te stellen naar de werkwijze van het regionale college van burgemeesters, dat niet meer verder wil werken met Brinkman. Volgens bronnen in Den Haag is Brinkman niet alleen schuldig aan het conflict.

Dijkstal heeft inmiddels aanvullende informatie gevraagd aan de Rotterdamse burgemeester Peper over de kwestie-Brinkman. Daarmee lijkt een snelle afhandeling van de zaak, zoals de Tweede Kamer had gevraagd, van de baan. Het rapport van Docters van Leeuwen en Leemhuis maakt het voor Dijkstal moeilijker om maatregelen te nemen tegen Brinkman.

De oud-generaal is inmiddels met buitengewoon verlof. Daardoor is er volgens Dijkstal geen “tijdsdruk” meer voor hem om verdere beslissingen te nemen.

Brinkman kreeg in zijn korte loopbaan bij de Rotterdamse politie al snel onenigheid met de vakbonden, de ondernemingsraad en de burgemeesters in het regionale college.

Aanvankelijk had Brinkman de steun van korpsbeheerder Peper. Na een rapportage van twee bemiddelaars liep het conflict uit de hand. Brinkman zou zich in een gesprek met het regionale college van burgemeesters in Rijnmond alsnog fel hebben gekeerd tegen de door de bemiddelaars voorgestelde versterking van de korpsleiding. Maar volgens Brinkman is hij wel degelijk steeds bereid geweest om akkoord te gaan met de voorstellen. Het regionaal college, inclusief korpsbeheerder Peper, meldde Dijkstal onlangs dat het vertrouwen in Brinkman ernstig was beschadigd.

De tweeëntwintig burgemeesters hebben Dijkstal inmiddels om een onderhoud gevraagd over de zaak-Brinkman. Dat heeft een woordvoerder van burgemeester Peper vanochtend bekendgemaakt.