Onzekerheid over verkiezingen Albanië

TIRANA/NEW YORK, 18 JUNI. In Albanië groeit de twijfel of de verkiezingen van 29 juni kunnen doorgaan nu de vertraging bij de voorbereidingen blijft oplopen.

De OVSE, die de verkiezingen organiseert, beschikt nog steeds niet over de namen van alle kandidaten, waardoor nog geen begin kan worden gemaakt met het drukken van de stembiljetten. Ook is onduidelijk hoeveel stembiljetten er moeten worden gedrukt, is de kiezersregistratie nog niet rond en zijn veel lokale kiescommissies nog niet aangewezen.

Een onafhankelijke Amerikaanse organisatie, gespecialiseerd in de bestudering van omstandigheden waarin verkiezingen plaatsvinden, concludeerde gisteren dat de verkiezingen moeten worden uitgesteld. Op dit moment bestaan “niet de vereiste minimumvoorwaarden” voor eerlijke verkiezingen.

Ook de wetteloosheid speelt een rol. Gisteren vielen twee doden toen in het zuiden van Albanië een busje met politiemannen onder vuur werd genomen. Maandag raakten elders in het zuiden twee families slaags na een ruzie over een stuk land. Zes mensen werden gedood en veertien gewond. In de zuidelijke stad Ballsh werd de secretaris-generaal van de regerende Democratische Partij, Genç Pollo, door gewapende mannen teruggestuurd toen hij op weg was naar een verkiezingsbijeenkomst; daarbij werd in de lucht geschoten. In het noordelijk Puka overkwam de secretaris-generaal van de socialisten, Rexhep Mejdani, hetzelfde - maar daar werd gericht geschoten: zijn auto werd door vijf kogels geraakt. Hij bleef ongedeerd.

In Vlorë heeft het stadsbestuur laten weten dat president Sali Berisha een eventuele komst naar de stad met de dood zal bekopen. Als hij naar Vlorë komt “worden alle beschikbare wapens tegen hem ingezet”, aldus een verklaring. (Reuter)