Moskou laakt EU om heffingen, boycot van handelsoverleg

MOSKOU, 18 JUNI. De Russische vice-premier Boris Nemtsov heeft gisteren de vice-voorzitter van de Europese Commissie, Sir Leon Brittan, geschoffeerd door niet op te komen dagen bij een bespreking over de mogelijke toetreding van Rusland tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Met zijn boycot van het overleg protesteert Nemtsov tegen Europese invoerheffingen op Russische goederen.

De vice-premier, een jonge en radicale markthervormer, liet weten dat hij de recent opgelegde tarieven voor pijpleidingen, een maatregel tegen dumping, onaanvaardbaar vindt. “Rusland wordt niet behandeld als een markteconomie, maar in plaats daarvan gelijkgeschakeld aan communistische hardliners zoals Cuba en Noord-Korea', zo verklaarde hij bij monde van een woordvoerder.

Brittan ontkende op een persconferentie in Moskou dat de EU de handel met Rusland belemmert. Volgens hem is slechts 1,1 procent van de Russische uitvoer onderhevig aan anti-dumpingmaatregelen die de Europese markt moeten beschermen tegen oneerlijke concurrentie. “Het is jammer dat Nemtsov zijn zorgen niet op een eerlijke manier, onder vier ogen, kenbaar heeft gemaakt”, aldus Brittan. Hij voegde eraan toe dat de protestactie door “politieke motieven” was ingegeven.

Politieke en economische waarnemers bevestigen dat de provocatie vooral een symbolische betekenis heeft. Nemtsov zou de Russen willen laten zien dat de hervormingsgezinde regering niet zwicht voor Westerse belangen. Naast bestaande tarieven voor onder meer staal en textiel, legt de EU sinds kort ook de in Rusland geproduceerde gas- en oliepijpen een heffing van 32,9 procent op. Het Russische ministerie van Handel zegt dat de maatregelen Rusland jaarlijks een miljard dollar kosten. De buitenlandse handel is een van de weinige groeisectoren van de Russische economie. Met een aandeel van veertig procent is de EU de grootste handelspartner.

    • Frank Westerman