Krajicek huivert bij de gedachte aan finale

Thomas Muster werd gisteren uitgeschakeld in de eerste ronde van het grastoernooi in Rosmalen. De als tweede geplaatste Oostenrijker was kansloos tegen de Marokkaan Karim Alami, 6-4 en 6-2. Muster vertrok na afloop spoorslags naar Londen om zich voor te bereiden op Wimbledon, dat maandag begint.

Michael Chang drong wel door tot de volgende ronde. De Amerikaan, eerste op de plaatsingslijst en net als Muster geen liefhebber van grastennis, ontdeed zich van de Fransman Fabrice Santoro, 4-6, 6-4 en 6-3. Ook Fernon Wibier bereikte de laatste zestien. De 26-jarige qualifier was met 6-3 en 6-4 te sterk voor de Spanjaard Emilio Avarez. In de volgende ronde speelt Wibier, 160ste op de wereldranglijst, tegen de als zesde geplaatste Zweed Magnus Gustafsson.

In het vrouwentoernooi overleefden de Nederlandse deelneemsters de eerste ronde. Miriam Oremans versloeg Patty Schnyder uit Zwitserland met 7-5 en 6-2. Kristie Boogert had gisteren over enig geluk niet te klagen. Ze zag tegenstandster Larisa Neiland uit Letland bij de stand van 4-2 opgeven met een blessure en mocht daardoor naar de volgende ronde. ROSMALEN, 18 JUNI. Een sporter droomt van een finaleplaats, maar voor Richard Krajicek gaat die wens niet op in de week voorafgaand aan Wimbledon. Het was dan ook niet toevallig dat Nederlands beste tennisser gisteren huiverde bij de gedachte om zondag in de eindstrijd te staan van het grastoernooi in Rosmalen. “Dat lijkt me niet bepaald de ideale voorbereiding”, sprak de Wimbledon-winnaar met een ernstig gezicht.

Krajicek bereikte gisteren de tweede ronde van het grastoernooi op het Autotron in Rosmalen. In een duel zonder slagenwisselingen ontdeed hij zich in twee sets van landgenoot Paul Haarhuis, 7-5 en 7-6 (7-4). In de volgende ronde staat de nummer drie van de plaatsingslijst, die tegen Haarhuis goed was voor zestien aces, morgen tegenover Hendrik Dreekmann. De Duitser overleefde gisteren in het duel met de Tsjech Slava Dosedel vijf matchpoints.

Al te zeer op de zaken vooruitlopen wilde Krajicek na afloop niet, maar wie hem goed beluisterde ontkwam niet aan de conclusie dat hij Rosmalen het liefst nog voor het weekeinde verlaat. “Ik wil het hier zo goed mogelijk doen. Maar het is moeilijk om hier zondag in de finale te staan en dan maandag meteen op Wimbledon te spelen. Al is het niet onmogelijk. Maar voorlopig moet ik eerst maar eens het einde van de week halen.”

Als titelverdediger opent Krajicek maandag het toernooi op het heilige gras in Londen. Zijn tegenstander werd gisteren bekendgemaakt en luistert naar de naam Marcello Craca, een Duitser van wie Krajicek vermoedde dat hij behalve Duits ook Italiaans bloed door de aderen heeft stromen. De uitkomst van de loting stemde Krajicek niet ontevreden, al voegde hij er meteen aan toe de rest van het speelschema nog niet nader bestudeerd te hebben. “Dat doe ik nooit, dus ook nu niet.”

Krajicek speelde in het verleden nooit een toernooi in de week voorafgaand aan Wimbledon. Hij gaf steevast de voorkeur aan trainingsarbeid en streek bij voorkeur vijf dagen voor het begin van The Championships neer in Londen. Omdat Rosmalen dit jaar een week later op de tenniskalender staat dan voorgaande jaren, leek het bij voorbaat uitgesloten dat Krajicek in Brabant zou verschijnen. Maar de publiekstrekker en winnaar van drie jaar geleden kwam toch, vooral door de inspanningen van organisator Advantage Benelux, het managementsbureau waar Krajicek onder contract staat.

Gisteren onderstreepte hij geen spijt te hebben van die beslissing. Vorige week stond hij in het Duitse Halle voor het eerst sinds lange tijd weer op gras. De hernieuwde kennismaking met de snelle ondergrond beviel hem naar eigen zeggen meer dan goed, ook al werd hij in de tweede ronde uitgeschakeld door Richey Reneberg. “Tot dusverre heb ik dit jaar alleen maar plezier gehad op gras, misschien op die partij tegen Reneberg na. Toen sloeg ik geen return binnen de lijnen, er kwamen alleen maar mishits van mijn racket.”

Ruim twee weken na zijn onthutsende uitschakeling op Roland Garros maakte Krajicek tegen Haarhuis een solide indruk. Zijn opslagen waren als vanouds: hard en zuiver. Zijn returns deden bij vlagen weer denken aan de voluit geslagen passeerslagen waarmee hij vorig jaar verraste op Wimbledon. Liet hij zich in Parijs tegen Rafter voortdurend van de wijs brengen door randverschijnselen, gisteren stond Krajicek zelfverzekerd op de baan en bracht niets of niemand hem uit zijn evenwicht.

Zelfs een dronkelap op de tribune die hem tot vervelens toe luidkeels aansprak met quasi-lollige teksten, wist hem niet uit zijn concentratie te halen. “Een vrolijke man die zichzelf graag hoorde roepen”, zo typeerde Krajicek de schreeuwlelijk na afloop. “Ik heb een of twee keer wat terug gezegd maar kon natuurlijk niet aan de gang blijven.”

Twaalf maanden geleden stonden Krajicek en Haarhuis ook tegenover elkaar op het gemillimeterde gras in Rosmalen. Nadat hij bij zes eerdere ontmoetingen telkens was verslagen door Krajicek bleek Haarhuis in de kwartfinales met 6-4 en 7-5 de sterkste van de twee. Na afloop maakte Krajicek destijds een mismoedige indruk. Zijn hoofd stond niet naar tennis en hij overwoog in alle ernst om Wimbledon links te laten liggen. “Irritatie had de overhand. Ik was niet gelukkig”, zo keek hij gisteren terug.

Zijn nederlaag toen tegen Haarhuis bleek de opmaat voor zijn triomf op Wimbledon. Krajicek verzette zijn gedachten, ging uiteindelijk toch naar Londen en zette vervolgens de grootste prestatie neer uit zijn loopbaan. Die herinnering deed hem gisteren aanzienlijk meer dan het vooruitzicht van een finaleplaats in Rosmalen.

    • Mark Hoogstad