KOKOS-CUSTARDSAUS VOOR VERS FRUIT

Een custardsaus is makkelijk te maken zolang u een aantal belangrijke punten in acht neemt. Alle custardsauzen moeten langzaam op een laag vuur 'gekookt' worden, zodat ze niet gaan schiften. U kunt ze in een zware pan of in een au-bain-marie-pan maken, maar in beide gevallen moet de saus voortdurend geroerd worden boven een lage maar constante warmte tot hij mooi dik is.

Dat moet gebeuren om ervoor te zorgen dat de proteïne een gelijkmatige stolling doormaakt. Geef niet toe aan de verleiding het vuur hoger te draaien als de bereiding langer duurt dan in het recept staat aangegeven. Hoe lager het vuur, hoe ruimer de veiligheidsmarge tussen stollen en schiften.

Als de custardsaus toch schift, giet hem dan in een blender en draai tot hij glad is. Begin eerst op een lage snelheid en ga geleidelijk naar de hoogste snelheid. Maak de pan schoon, doe de custardsaus er weer in en begin opnieuw met langzaam verhitten.

Zitten er klonten in de custardsaus? - passeer hem door een zeef. Om te voorkomen dat u een velletje op de saus krijgt, een vel plasticfolie op het oppervlak van de custardsaus leggen zodra die op kamertemperatuur gekomen is.

Doe de suiker en het water in een middelgrote pan en zet die op een matig vuur. Breng onder af en toe roeren aan de kook tot de suiker is opgelost en het mengsel kookt.

Klop er de kokosmelk door en draai het vuur laag.

Doe de eierdooiers in een kleine kom en klop ze los. Klop geleidelijk circa 4 eetlepels van de kokossiroop door de dooiers en giet dit mengsel al kloppend terug in de pan.

Draai het vuur iets hoger en laat het dooier-kokosmengsel in circa 20 tot 25 minuten onder voortdurend roeren sudderen tot het dik wordt. Laat het absoluut niet koken, omdat het mengsel dan zal gaan schiften. Neem de pan van het vuur en roer er de vanille-essence door.

Serveer deze saus warm of koud over vers fruit als plakken mango, papaja, aardbeien of ananas, of giet hem warm over gegrilde ananas en bananen.

De custard is niet alleen voor fruit geschikt. Warm over verschillende roomijssoorten levert hij een verrukkelijk en makkelijk toetje voor een warme lenteavond op.

Voor circa 4 deciliter:

125 gram fijne tafelsuiker

1,25 deciliter water

2,5 deciliter dikke kokosmelk uit blik

3 grote eierdooiers

2 theelepels vanille-essence

    • Kim Maclean