Koers Philips uitzondering op dalende beurs

AMSTERDAM, 18 JUNI. Terwijl op de Amsterdamse effectenbeurs bijna alle grote fondsen op verlies stonden was Philips vandaag de uitschieter. Het vertrouwen van beleggers in het aandeel lijkt na Philips' stap in de telefoniewereld weer terug.

AMSTERDAM De winst van Philips stond vanochtend in schril contrast met de overige fondsen op het Damrak die allemaal moesten inleveren. Het aandeel van het elektronicaconcern stond rond het middaguur 5,30 gulden hoger op 134,20. In een week tijd steeg het aandeel bijna 17 procent in waarde. Het bericht dat Philips zijn jonge telefoonbedrijf onderbrengt in een gezamenlijke onderneming met het Amerikaanse Lucent Technologies. Daarmee wordt Philips marktleider in de productie van draadloze telefoons. “Twijfels over de toekomst van Philips lijken hierdoor iets te zijn wegggenomen”, zegt analist F. van Schaik van de research-afdeling van ABN Amro Hoare Govett. Het succes van Philips kon de neergang van de beursgraadmeter AEX afremmen, maar niet voorkomen. De index van de 25 meest verhandelde fondsen zette vrijwel direct na de opening de daling in en bereikte een verlies van 7,56 punten op 833,59. Later op de ochtend trok dat bij en stond de index op 847,71. Grote fondsen als Koninklijke Olie, met een verlies van 3,20 op 398,60 gulden en Unilever die 2,60 moest inleveren op 398,20 gulden, bepaalden de teneur. Van Schaik: “Je merkt dat het zomer wordt. Beleggers vinden dat het wel mooi is geweest en pakken hun winst. Dat zag je vorig jaar rond deze tijd, en nu ook weer.” Een handelaar zwakt die analyse af. “Mensen beginnen te bellen of nu de correctie aanbreekt. Maar deze koersdaling stelt natuurlijk niets voor”. KPN wist de forse koersstijging van gisteren niet lang vol te houden. Vanochtend opende het aandeel nog wel vier dubbeltjes hoger op 78,80, maar bleef daarna rond die koers schommelen. Nedlloyd stond met 53,60 op drie gulden winst na berichten dat het bedrijf zijn 40-procentsbelang in Smit Internationale gaat verkopen.

In de financiële hoek verloor ING duidelijk hoogte. De bankverzekeraar leverde 1,20 in op 88,70 gulden.

Vandaag ging op de Amsterdamse markt het gerucht dat ING uit zou zijn op de Franse Banque Parisbas. Fortis Amev zakte negen dubbeltjes tot 80,80 gulden. ABN Amro hield de schade beperkt met een verlies van een dubbeltje (36,70). Aegon raakte dertig cent kwijt op 136,70 gulden.

Op de lokale markt was Fugro aan de winnende kant en kreeg er 2,60 bij op 49,10 gulden.

Zowel de dollar als het pond sterling zijn vanmorgen op de Europese valutamarkten duidelijk lager geopend. De Amerikaanse munteenheid noteerde om 13.00 uur 1,9413 gulden tegen 1,9500 aan het slot van de handel gisteren.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York is de Dow Jones-index gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag lager gesloten, maar het verlies was net als maandag bescheiden. Het koersgemiddelde daalde met 11,31 punten tot 7760,78. Handelaren vonden dat geen gek resultaat. Ze stelden vast dat de beurs de forse koerswinsten van vorige week aardig weet vast te houden.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio waren de aandelen vandaag minder in trek. De Nikkei-index sloot 95,81 punten (0,46 procent) lager op 20.497,85.