Israel: minister weg, regering verzwakt

TEL AVIV, 18 JUNI. De Israelische minister van Financiën, Dan Meridor, heeft vannacht zijn ontslag aangeboden. Minister Ariel Sharon wordt als opvolger getipt. Tijdens een dramatische nachtelijke regeringszitting kwam het tussen Meridor en premier Netanyahu tot een botsing over de marge waarbinnen de waarde van de shekel ten opzichte van de dollar kan fluctueren. Een meerderheid in de regering steunde Netanyahu.

Meridor zei na het aanbieden van zijn ontslagbrief het slachtoffer te zijn geworden van een weldoordachte campagne om hem uit de regering te manoeuvreren. Naar zijn zeggen speelden dezelfde personen op wie de Bar-On affaire (de mislukte benoeming van een juridisch adviseur van de regering om een ex-minister voor veroordeling te behoeden) een smet heeft geworpen, een hoofdrol in de samenzwering tegen hem. Meridor verzette zich indertijd fel tegen de kandidatuur en kortstondige benoeming van Bar-On tot juridisch adviseur van de regering.

Met tegenzin benoemde Netanyahu een jaar geleden Meridor op de zware post van Financiën. Tussen beide mannen heerst grote persoonlijke rivaliteit. Netanyahu verdenkt Meridor ervan zijn positie als leider van Likud en premier te voortdurend te ondergraven. Meridor is na Benni Begin, de zoon van oud-premier Begin, de tweede 'prins' van Likud die uit de regering Netanyahu verdwijnt en in Likud in de oppositie is gegaan. Ex-Likud premier Yitzhak Shamir pleitte vanmorgen voor het aan de kant zetten van Netanyahu als partijleider.

Meridor liet vanmorgen doorschemeren dat hij zich opmaakt voor de strijd tegen Netanyahu in Likud. Politieke commentatoren zijn vandaag van oordeel dat de regering door het aftreden van Meridor ernstig is verzwakt. Voor het aftreden van Meridor zei minister Nathan Sharansky van de Russische immigrantenpartij al geen vertrouwen meer in Netanyahu te hebben. Ook minister Avigdor Kahalani van de Derde Weg heeft ernstige twijfel over het leiderschap van Netanyahu.