Eurotop; THE TIMES

Het hoofdsymbool van deze top was de fiets. Het aanbieden van de fietsen door de burgemeester van Amsterdam aan de premiers en presidenten was een slimme vondst van het meest fiets-vriendelijke land in Europa.

Met meer dan één fiets per hoofd van de bevolking en geen berg in zicht is Amsterdam een stad die op de pedalen staat, nog meer dan Oxbridge. De fiets is milieuvriendelijk en volks. Op zijn hoede voor ziekenhuisrekeningen waarschuwde de burgemeester de staatsmannen voor de gevaren van grachten. En de Nederlandse fietsframes waren allemaal van dezelfde grootte, maar sterk genoeg om de grootste politieke lijven te dragen. [...]

Tony Blair, die eerder pleitte voor een tempoverandering om Europa dichter bij zijn burgers te brengen, kwam als eerste over de finish, Nieuw Labour, nieuwe beenkracht eruit stampend. De Nederlandse premier Wim Kok en de Oostenrijkse kanselier Viktor Klima zaten met hem in de kopgroep. Zelfs de gezette Belgische premier Jean-Luc Dehaene, die meer gebouwd lijkt voor roll-on, roll-off veerboten dan voor fietsen, deed mee.

Maar de Duitse kanselier Helmut Kohl, de Franse president Jacques Chirac en Commissievoozitter Jacques Santer weigerden beleefd op hun Nederlandse geschenken te klimmen, alsof het om Trojaanse paarden ging. Zij waren waren misschien bang hun waardigheid te verliezen. Want na jaren van vervoer door chauffeurs zouden ze een van de eerste volwassen dingen die een kind leert wel eens vergeten kunnen zijn. Of ze hadden er simpelweg geen zin in de fotografen, de sarcastische toeschouwers en de burgemeester terwille te zijn.

Maar ze hadden ongelijk. Want de fiets is een eenvoudig modern symbool waar iedereen zich mee kan identificeren. Zelfs de grote mannen van deze wereld zouden nooit te groot moeten worden om een gouden kalf te tonen of het risico te lopen zichzelf voor schut te zetten. In zijn korte spurt naar de zege demonstreerde Blair dat hij er op was voorbereid het communautaire gevoel te vermengen met een signaal aan het adres van zijn EU-collega's dat hij van plan is de kop te nemen. De koers voor de fietsende premiers was overigens maar ongeveer 100 meter. De Britten zouden in Europa moeten leiden. En het beste model voor politieke vooruitgang is niet het vliegtuig van welke vorm dan ook of de trein of de limousine, maar de volksfiets.