EU eens over 'freeways'

LUXEMBURG, 18 JUNI. De transportministers van Duitsland, Oostenrijk, Italië en Nederland hebben gisteren overeenstemming bereikt over een plan om gezamenlijk een hoogwaardige goederenspoorlijn met een drietal routes, zogenoemde freeways te ontwikkelen.

Het gaat erom de bestaande verbindingen zo te verbeteren dat het vervoer van goederen per spoor beter kan concurreren met het wegvervoer, met name door vermindering van de wachttijd bij de grens en verbeterde toegang voor verschillende spoorwegmaatschappijen. De zogenoemde noord-zuid freeway loopt van Rotterdam naar enkele Italiaanse havens en moet begin volgend jaar operationeel zijn. De Europese transportministers en de Europese Commissie protesteerden gisteren fel tegen de buitengewoon hoge tarieven die de Russische Federatie vraagt voor het vliegen over Siberië. Rusland lijkt van plan deze hoge tarieven ook voor andere gebieden te gaan vragen, aldus de raad. (