Eerste tv uitzending

Foto: Op dinsdagavond 2 oktober 1951 verdrongen zich duizenden Nederlanders voor krap 500 televisietoestellen in cafés, etalages, zalen, en enkele huiskamers. De eerste nationale televisie-uitzending door de Nederlandse Televisie Stichting was een feit.

Staatssecretaris mr. J.M.L.Th. Cals, die het programma opende met een ernstig betoog, zei onder meer dat het leven meer en meer door de techniek werd bepaald, niet alleen in het arbeidsproces maar ook in de recreatie. “Wij zullen er voor moeten zorgen dat de techniek middel blijft en niet een doel wordt op zichzelf, anders zou het de dood van de cultuur betekenen.” Daarna was het speciaal voor die avond geschreven kijkspel 'De Toverspiegel' met de actrices Ank van der Moer, Hetty Blok en de acteurs Albert van Dalsum, Ad. Hooykaas en Johan de Meester te zien. Verder zag men een instructieve film van de RVD over het gieten van een Nederlands carillon voor Amerika. Omroepster Jeanne Roos verontschuldigde zich aan het slot van de uitzending voor een foutje met de woorden: “Bedenkt u wel dat wij pas komen kijken en... u komt ook pas kijken.” (Foto archief NRC Handelsblad)