Compromis Bosnië en Wereldbank

SARAJEVO, 18 JUNI. De Wereldbank en de Bosnische regering zijn het gisteren alsnog eens geworden over de terugbetaling van de Bosnische buitenlandse schuld. Het akkoord maakt een succesvolle afsluiting van de internationale donorconferentie in Brussel, later deze maand, iets waarschijnlijker. Op die conferentie moet 1,4 miljard dollar aan hulpgelden voor Bosnië worden bijeengebracht.

De Wereldbank had dit weekeinde laten weten nieuwe leningen aan Bosnië op te schorten omdat Bosnië in gebreke blijft bij de betaling van rente en aflossing. Bosnië had de Wereldbank acht miljoen dollar moeten betalen en deed dat niet, omdat de Bosnische Serviërs niet over de brug kwamen met hun deel van de schuld, 3,8 miljoen dollar. Gisteren liet de regering in Sarajevo weten de Serviërs die 3,8 miljoen dollar voor te schieten.

Internationale financiële bemiddelaars zetten de Bosnische Serviërs onder druk om hen ertoe te brengen alsnog een pakket economische maatregelen te aanvaarden. Ze voorzien in de oprichting van een centrale bank, de uitgifte van een nationale munt en de harmonisering van douanetarieven. De Serviërs hebben het pakket onlangs na maandenlange onderhandelingen geaccepteerd. Maar een week later trokken ze hun instemming in. De weigering verkleint de kans op succes bij de donorconferentie, die al twee keer is uitgesteld wegens het ontbreken van een akoord over een centrale bank en een nationale munt. (Reuter, AP)