Clinton komt met groeiplan voor Afrika

WASHINGTON, 18 JUNI. De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren een plan gelanceerd om de economische groei in Afrika via particuliere investeringen en internationale handel te bevorderen.

Clinton wil komend weekeinde op de top van de Groep van zeven industrielanden (G7) afspraken maken over een gecoördineerde inspanning voor Afrika. Ook de Wereldbank en het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) moeten bij de inspanningen worden betrokken, onder meer via verdere schuldverlichting.

Volgens het Amerikaanse plan krijgen de armste Afrikaanse landen volledige vrije toegang tot de markt in de VS voor ongeveer 1800 produkten, naast de produkten die nu al zonder importheffing de VS in mogen. Voor andere Afrikaanse landen die “gecoördineerde hervormingen” ondernemen.

Verder wil de Amerikaanse regering twee nieuwe investeringsprogramma's ondersteunen die onder toezicht staan van de Overseas Private Investment Corp., een instelling die particuliere investeringsprojecten stimuleert. Een programma omhelst 500 miljoen dollar aan investeringsgaranties om telecommunicatieprojecten, energiecentrales en andere infrastructurele projecten te bevorderen. Een ander programma biedt 150 miljoen dollar aan garanties voor bedrijven die in Afrika investeren.

“Dit is een moment van geweldige belofte voor de bevolking van Afrika,” aldus Clinton gisteren bij zijn aankondiging. Het Witte Huis werkt met steun van Democraten en Republikeinen aan wetgeving om de programma's te kunnen realiseren. De Republikeinse Congresleider Gingrich heeft bovendien zijn steun gegeven aan een wetsvoorstel voor een vrijhandelszone met Subsahara-Afrika. Volgens analisten wijst het plan van Clinton op een nieuwe Afrika-politiek.

“Er is een nieuwe manier van denken, die zegt dat Afrika als een economische partner moet worden gezien en niet als een gebied van liefdadigheid,” aldus een woordvoerder van de Council of Foreign Relations in Washington. (AP, Reuter)