Bob Mendes krijgt Gouden Strop

AMSTERDAM, 18 JUNI. De Vlaamse schrijver Bob Mendes krijgt voor zijn boek De Kracht van het Vuur de Bruna Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek. Aan de prijs, een plastiek, is een bedrag van 25.000 gulden verbonden. Mendes ontvangt zijn prijs vandaag in de Rode Hoed in Amsterdam uit handen van Tomas Ross, die de prijs vorig jaar won met zijn boek Koerier voor Sarajevo.

De accountant en vice-president van de International Crime-Writers Association Bob Mendes (pseudoniem van David Mendes) won al eerder de Gouden Strop in 1993 voor zijn boek Vergelding. In De Kracht van het Vuur beschrijft de schrijver het lot van de voortvluchtige familie Stern, die ondergedoken en onder valse naam een leefbaar bestaan tracht op te bouwen in de periode waarin het Perzië van de sjah ineenstort en Ayatollah Khomeini de macht grijpt. De in Antwerpen geboren Mendes noemt zijn maatschappijkritische boeken 'factionthrillers', waarin fictie en feiten vermengd worden, terwijl een bepaalde visie naar voren wordt geschoven.

Volgens de jury is De Kracht van het Vuur 'een triller van internationaal niveau met een plot die in 400 adembenemde pagina's oploopt naar een ijzersterk climax'. De jury beoordeelde in totaal 30 misdaadromans en -verhalenbundels, die verschenen tusen mei 1996 en mei 1997.

Voor de prijs komen oorspronkelijk Nederlandstalige boeken in aanmerking met 'misdaad als centraal gegeven en spanning als dominant verhaaleffect'. Naast Mendes waren René Appel (Geweten), Conny Braam (Zwavel), Paul Stather (De Bank) en Peter de Zwaan (Een Keel van Glas) genomineerd.