Beleggers op verkeerde been

AMSTERDAM, 18 JUNI. Twee maanden geleden al keken de professionele beheerders van beleggingsmaatschappijen en pensioenfondsen met toenemende vrees en verbazing naar de onstuitbaar stijgende beurskoersen. Ook de meeste geldgiganten staan paf.

De beheerders van tientallen miljarden guldens beleggingen voor particuliere klanten zagen hun gematigde verwachtingen verpulverd worden door steeds weer nieuwe beursrecords. De door menigeen verwachte tien procent koersstijging voor het hele jaar was toen binnen, maar de markt denderde maar door.

Wat te doen?

Doorgaan, niet achterom kijken en zoveel mogelijk blijven beleggen onder het motto: als de koersval komt, is elke belegger de klos.

Of voorzorgsmaatregelen nemen, bijvoorbeeld door op het hoogtepunt nu al wat beleggingen te verkopen en een ruime kas aan te houden. Geld in kas levert weinig op, maar kan niet in waarde dalen en biedt enige bescherming tegen een crash.

Topbelegger De Bruin van het Rolinco beleggingsfonds, dat een vermogen van (eind vorig jaar) 5,8 miljard gulden belegt in snel groeiende, grote bedrijven, besloot tot het laatste. Hij zette, toen in april een terugval van de koersen in aantocht leek, bijna een vijfde van zijn beleggingen om in geld.

Aan het eind van de maand bestond 17 procent van de beleggingen feitelijk uit liquide middelen, een percentage dat net iets onder het fondsmaximum van 20 ligt.

De ommezwaai pakte verkeerd uit: de markt begon juist aan een nieuwe sprint omhoog, Rolinco zag zijn rendement wegzakken en heeft inmiddels vrijwel al zijn geld weer in aandelen belegd om niet achter te blijven bij de recordrace op de Amerikaanse en Europese aandelenmarkten.

“Het is een legitieme beslissing om extra geld aan te houden”, vindt een manager bij een concurrend beleggingsfonds. “Maar blijf er dan ook een tijdje op zitten en raak niet in paniek als de markt een andere kant opgaat dan je had gedacht.”

De Bruin is niet de eerste professional in de financiële wereld die de crash te vroeg voorziet. Een grote Britse vermogensbeheerder, PDFM, zag zijn naam vorig jaar opeens met koppen als chocoladeletters in de lokale tabloids opduiken, toen bleek dat hij aandelenbeleggingen had verminderd in afwachtig van de krach die niet kwam. Een vergelijkbare actie kostte beheerder J. Vinik van het Amerikaanse Magellan Fund, het vlaggeschip van Fidelity, 's wereld grootste aanbieder van beleggingsfondsen. Viniks poging om de markt voor te zien, kostte Magellan rendement en dat vertaalt zich in Amerika direct in minder klandizie van particuliere beleggers in het fonds.

Zo gedreven door de tabelletjes met de rendementen zijn Nederlandse beleggers (nog) niet. De sector van beleggingsfondsen is in Nederland ook niet zo diep in de samenleving geworteld als in Amerika.

Rolinco is zeker niet het enige Nederlandse fonds dat achterblijft bij de beurshausse door verkeerde timing, weet een goed ingevoerde beurshandelaar. Met de koersen, in maart en nu, op recordniveau lijkt het makkelijk geld verdienen, maar schijn bedriegt.

“Een aantal beleggers heeft een voorraadje geld opgebouwd, of zit met aandelen in de verkeerde sectoren”, vertelt hij. “De beursindex is zo sterk gestegen, dat het niet iedere professionele belegger gegeven is om dat bij te benen. Degenen die stomweg zijn blijven zitten in de aandelen die ze hadden, die hebben de performance gemaakt.”

    • Menno Tamminga