Aandeel ICT hooguit 26 gulden

ROTTERDAM, 18 JUNI. De introductieprijs voor de beurgang van het Rotterdamse automatiseringsbedrijf ICT komt tussen de 23 en 26 gulden te liggen. Vanaf vandaag kunnen beleggers inschrijven op de maximaal 4.191.474 aandelen die worden herplaatst. Eenderde deel is bestemd voor particulieren.

Naar verwachting sluit de inschrijving op 30 juni. ICT staat op 1 juli voor het eerst op de Amsterdamse effectenbeurs genoteerd. De bank MeesPierson coördineert de beursgang, waarbij meer dan de helft van de 8,5 miljoen uitstaande aandelen wordt herplaatst.

Een van de verkopende aandeelhouders heeft nog een optie verleend van nog eens 628.721 extra aandelen. Deze kan worden uitgeoefend als de belangstelling voor de stukken ICT erg groot blijkt. De waarde van de totale plaatsing kan daarmee oplopen tot 125 miljoen gulden.

Op dit moment heeft participatiemaatschappij Holland Venture ongeveer 20 procent van ICT in handen, MeesPierson en Centraal Beheer elk 5 procent. De rest is in handen van oprichter J. Quellhorst.

De onderneming heeft grote moeite om aan personeel te komen voor de beoogde groei. Daarom haalt het bedrijf binnenkort vijftien mensen uit India naar Nederland. De kans bestaat dat er meer goed opgeleide, ervaren mensen uit het Aziatische land volgen, aldus Quellhorst tijdens een toelichting op de beursplannen.

ICT had eind vorig jaar 470 mensen in dienst. In het jaar 2000 moeten dat er duizend zijn. Het bedrijf verwacht de komende jaren ongeveer 200 werknemers uit het buitenland aan te trekken.

ICT ontwerpt vooral software, die is ingebouwd in producten zoals elektronisch aangestuurde apparaten (CD-spelers, televisies, kopieerapparaten). De groei van deze markt wordt tot 2000 geschat op 19 procent per jaar.

ICT heeft van de Nederlandse markt van 270 miljoen gulden ongeveer een kwart in handen en is daarmee de grootste.

Vorig jaar zag ICT de omzet toenemen van 62,5 miljoen gulden naar 70,3 miljoen gulden. De nettowinst ging van 6,4 miljoen naar 7,2 miljoen gulden.

Voor het komend jaar verwacht de onderneming een omzet van ten minste 82,5 miljoen gulden te behalen.