'VN-tribunaal voor berechting Pol Pot'

PHNOM PENH, 17 JUNI. De regering van Cambodja zal de Verenigde Naties vragen een bijzonder tribunaal op te richten om Pol Pot, de voormalig leider van de Rode Khmer onder wiens bewind meer dan een miljoen Cambodjanen het leven lieten, te berechten.

Dat hebben de beide co-premiers van Cambodja, Hun Sen en prins Norodom Ranariddh, vandaag laten weten. Ranariddh zegt ervan overtuigd te zijn dat Pol Pot “binnen 48 uur” gevangen wordt genomen; “95 procent” van de Rode Khmer zou op het punt staan te deserteren.

De Rode Khmer viel afgelopen week uiteen. De meeste guerrilla-strijders zouden spoedig naar de regering overlopen. In augustus vorig jaar liepen al duizenden Khmer-strijders onder leiding van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary over. Ieng Sary kreeg amnestie, zijn troepen maken nu deel uit van het Cambodjaanse leger.

De 69-jarige Pol Pot is afgelopen zondag uit het noordelijke kamp Anlong Veng gevlucht, na zijn voormalige minister van Justitie Son Sen en elf familieleden op gruwelijke wijze om het leven te hebben gebracht. Son Sen zou op het punt hebben gestaan te deserteren. Volgens Cambodjaanse en Thaise bronnen is Pol Pot met tien vrachtwagens en tweehonderd volgelingen richting de Thaise grens vertrokken. Duizend Rode Khmer zouden de achtervolging hebben ingezet en zes vrachtwagens hebben terugveroverd.

De zieke Pol Pot heeft volgens deze nog onbevestigde berichten een aantal leiders van de Rode Khmer in gijzeling, onder wie Khieu Samphan, premier tijdens het bloedige regime van de Rode Khmer tussen 1975 en 1979. Zes andere leiders zouden zijn bevrijd. Ook een vorig jaar ontvoerde Britse mijnexpert Christopher Howes zou door Pol Pot zijn meegevoerd. Als leider van de opstand tegen Pol Pot wordt commandant Ta Mok genoemd, die wegens zijn buitensporige wreedheid als bijnaam 'de slager' kreeg. Volgens Thaise bronnen zou hij de klopjacht op Pol Pot leiden.

De desintegratie van de Rode Khmer leidt tot grote spanningen binnen de regeringscoalitie. Sinds de verkiezingen van 1993 regeren de royalisten en pro-Vietnamese communisten in een ongemakkelijke alliantie het land. Co-premier Hun Sen, die tussen 1979 en 1991 een door Hanoi gesteund communistisch regime leidde, waarschuwde gisteren dat iedereen die met de leiders van de Rode Khmer onderhandelt, gearresteerd wordt. Hun Sen vreest dat de Rode Khmer na hun overgave amnestie krijgen en de royalistische FUNCINPEC van Ranariddh zullen versterken. (AFP, AP, Reuter)