Uitstel voor AI(R)-toestel

PARIJS, 17 JUNI. De lancering van een nieuw Europees regionaal toestel, de Airjet of AI(R) 70, op de lopende luchtvaarttentoonstelling Le Bourget in Parijs gaat niet door. “We hebben onze aandeelhouders nog niet overtuigd,”, zei gisteren AI(R)-topman Patrick Gavin.

Het uitstel is een tegenvaller voor componentenbouwer Fokker Aerostructures, één van de overgebleven onderdelen van de failliete fabrikant. Fokker Aerostructures hoopt op opdrachten van AI(R). De zeventigzitter “lijkt veel op de Fokker-70”, zei dit weekeinde Peter van Aken van het Fokker-onderdeel.

Gavin zei verder alleen dat het onderzoek voor de Airjet wordt voortgezet. AI(R) is een samenwerkingsverband van het Franse Aerospatiale, Alenia uit Italië en British Aerospace. De Italianen en de Britten maken volgens Franse zegslieden op financiële gronden een voorbehoud. De ontwikkeling van het toestel vergt 1,2 miljard dollar (2,3 miljard gulden). Daarom zijn risicodragende partners nodig. Een Zuid-Koreaanse bedrijvengroep onder leiding van Samsung Aerospace zou deelnemen. De Zuid-Koreanen eisen wel een eigen productielijn. (DPA, ANP)