'Stembus Kroatië wel vrij maar niet eerlijk'

WASHINGTON, 17 JUNI. De presidentsverkiezingen van zondag in Kroatië, waarbij president Franjo Tudjman met grote voorsprong werd herkozen, waren “vrij maar niet eerlijk”. Dat is het oordeel van de internationale waarnemers die toezicht hebben gehouden op de verkiezingen.

De Amerikaanse senator Paul Simon, leider van de groep van honderd waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), zei gisteren dat er “fundamentele tekortkomingen” zijn geconstateerd in de aanloop tot de verkiezingen. In het rapport van de OVSE-waarnemers wordt gezegd dat de media zich aan 'favoritisme' ten gunste van Tudjman schuldig hebben gemaakt, dat er grote verschillen bestonden in de financiële middelen van de kandidaten, dat de Servische minderheid in Kroatië niet heeft kunnen stemmen en dat 377.000 Kroaten in een ander land - Bosnië - daarentegen hun stem wel mochten uitbrengen.

Simon suggereerde dat Kroatië door die tekortkomingen zijn krediet bij de internationale gemeenschap verder verspeelt en niet moet rekenen op concrete hulp bij de integratie. “Economische groei is onmogelijk zonder politieke aanpassingen aan internationale standaarden”, aldus de senator. Hij zei te geloven dat Tudjman ook zonder het favoritisme van de media, de buitengewoon kostbare campagne en de massale pro-Tudjman-stem van de Bosnische Kroaten (en de Kroatische diaspora) zou zijn herkozen, al zou volgens hem Tudjmans meerderheid veel kleiner zijn uitgevallen. Tudjman kreeg 61,42 procent van de stemmen, zijn uitdagers Zdravko Tomac en Vlado Gotovac 21,08 en 17,5 procent.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Madeleine Albright, noemde gisteren de Kroatische presidentsverkiezingen “oneerlijk”. Ook zij zei dat de tegenstanders van Tudjman geen volledige toegang hebben gekregen tot de media. Zij memoreerde ook de aanslag die is gepleegd op Gotovac. Woordvoerders van haar ministerie voegden daaraan toe dat die beoordeling Kroatië zal schaden als de Wereldbank later deze maand moet beslissen over een lening aan Kroatië. (Reuter, AP)