Splitsingbericht doet KPN-koers sterk stijgen

AMSTERDAM, 17 JUNI. Op het Damrak is vanochtend een run op aandelen Koninklijke PTT Nederland (KPN) ontstaan na de bekendmaking dat de onderneming wordt opgesplitst in PTT Post en PTT Telecom. De AEX-index opende daardoor zes punten hoger op het record van 855,99 punten.

AMSTERDAM Dankzij de interesse van beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs schoot het aandeel KPN in de eerste handelsminuten ruim 9,5 procent omhoog en won 7,30 op 83 gulden. In de loop van de ochtend nam de euforie weer af. De koers stond rond het middaguur op 78,60 gulden, toch nog 2,90 boven de slotkoers van gisteren. De afgelopen weken was KPN al geliefd bij beleggers, doordat geruchten over de ophanden zijnde splitsing dag na dag luider klonken. Op 3 juni doorbrak het hoofdfonds nog de grens van 70 gulden.

“Dat KPN ging splitsen was natuurlijk al een beetje bekend, maar na de melding vanochtend brandde de kooplust los”, zegt een handelaar. “Korte tijd later kwam er wat meer aanbod, waardoor de koers weer daalde.”

De snelle triomftocht van KPN miste zijn effect op de toonaangevende AEX-index niet. Ook de graadmeter stond in de eerste minuten zes punten hoger op 855,99. In de loop van de ochtend zakte hij echter weer terug naar 846,29, ofwel 3,70 punten verlies ten opzichte van het slot van gisteren. Onder de grootste verliezers op het Damrak waren vanochtend Hagemeyer, dat 1,80 lager was op 102,70 gulden, en Ahold, dat met 2,40 zakte naar 157,60 gulden. Aegon leverde 1,60 in op 139,80 gulden, en ook de uitgevers Wolters Kluwer en VNU deden het niet goed met een verlies van 2,60 op 242 gulden voor Wolters en een min van twee kwartjes op 46,50 gulden voor VNU. Koninklijke Olie daalde na de ruime winsten van vrijdag en maandag vanochtend twee kwartjes naar 405,50 gulden.

Na de verliezen van gisteren deed ASM Lithography het vanochtend weer goed en won 4,50 op 99 gulden. Hetzelfde gold voor Baan, dat een gulden in waarde steeg naar 117,60 gulden. Philips steeg 1,60 naar 122,60 gulden, Vendex werd 1,20 gulden duurder op 108,50 gulden.

De dollar is een tijdelijke inzinking weer te boven. Op de wisselmarkt in Amsterdam steeg de koers vanochtend bij opening ruim een halve cent naar 1,9512 gulden.

De Amerikaanse munteenheid profiteerde in de aanloop naar de Eurotop in Amsterdam van de onzekerheid over de eenheidsmunt, de euro. Het intact laten van het stabiliteitspact over blijvende begrotingsdiscipline na 1999 gaf weer vertrouwen in de euro. De dollar moest daardoor ruim een halve cent terug.

NEW YORK Na zes handelsdagen van alleen maar records is de stemming op de effectenbeurs van New York gisteren gedaald. De Dow Jones-index van de dertig grote fondsen ging met 9,95 punten naar beneden tot 7772,09.

De aandacht van de handelaren gaat uit naar de Amerikaanse consumentenprijzen van mei, die vandaag worden gepubliceerd. Geven die aan dat de inflatie nog altijd onder controle is, dan kunnen de aandelenkoersen weer stijgen.

TOKIO Op de aandelenbeurs in Tokio eindigde de Nikkei-index 87,41 punten lager op 20.593,66. De dollar moest tegenover de yen terrein prijsgeven, vooruitlopend op de jongste Japanse handelscijfers.