Rotterdamse toerist naar industriegebied

ROTTERDAM, 17 JUNI. In Rotterdam kunnen toeristen vanaf deze zomer dagtochten maken naar de zware industrie, afvalverbranding, containerterminals en verontreinigd baggerslib. De 'industriële toerist' kan kiezen uit zeven tochten door het Rijnmondgebied vanaf 45 gulden.

In de Maasstad is al eerder ervaring opgedaan met tochten langs bedrijven in het havengebied. Dergelijke uitstapjes hadden vorig jaar een bezettingsgraad van 93 procent, zegt woordvoerster M. Elmar van de stichting Industrieel Toerisme.

De stichting mikt samen met vier andere toeristische instellingen op vooral bezoekers van congressen. Daarom ook hebben de uitstapjes met bussen en boten verschillende thema's. De hightech- en milieutocht voert langs de Delta-terminal van ECT en Sealand op de Maasvlakte en langs de Slufter, een kolossaal depot voor verontreinigd havenbagger. Een avondtocht na afloop van een congres en voor een hotelovernachting voert per boot langs 'de sprookjesachtig verlichte Laurenshaven' en langs de olieraffinaderij van Shell. De toeristen gaan ook de bedrijfsterreinen op met verplichte helm of rubber pak.

Niet alle door de stichting benaderde bedrijven hebben enthousiast gereageerd. Een kwart wilde niet meedoen omdat zij geen behoefte zeiden te hebben aan toeristen op de werkvloer of omdat zij niet geloofden dat er mensen in hun werk geïnteresseerd zouden zijn. (ANP)