Rome: holding IRI krijgt drie jaar voor ontmanteling

ROME, 17 JUNI. De Italiaanse staatshoudstermaatschappij IRI, het grootste staatsbedrijf, heeft sinds gisteren een nieuw bestuur dat de opdracht heeft gekregen om binnen drie jaar deze industriële kolos te ontmantelen.

Een groot deel van het conglomeraat van bedrijven zal worden geprivatiseerd. “Het gaat erom een nieuwe plaats te vinden voor de bedrijven die worden gecontroleerd door de IRI,” zei de nieuwe president van de houdstermaatschappij, Gian Maria Gros-Pietro.

Het besluit van het ministerie van Schatkist, in feite de enige aandeelhouder van IRI, om het bedrijf te ontmantelen, betekent een mijlpaal in de economische geschiedenis van Italië. De houdstermaatschappij is in de jaren dertig opgezet, onder het fascistische bewind. Vooral in de periode direct na de oorlog heeft zij een belangrijke bedrage geleverd aan de sterke economische groei.

In de jaren zeventig begonnen de problemen, toen de houdstermaatschappij een soort ziekenboeg werd voor bedrijven in problemen en de financiële kracht werd ondermijnd door een reeks corruptieschandalen.

De communistische partij, die het centrum-linkse kabinet van premier Romano Prodi extern steunt, verzet zich tegen de ontmanteling.

Partijleider Fausto Bertinotti heeft gepleit voor een onderzoek naar de mogelijkheid om van de IRI een soort investeringsmaatschappij voor het achtergebleven zuiden van Italië te maken. Daarnaast heeft hij principiële bezwaren tegen privatisering.

De IRI heeft de afgelopen jaren al belangrijke onderdelen geprivatiseerd of overgedragen. De telecommunicatieholding Stet valt nu direct onder het ministerie van Schatkist. Twee grote banken zijn verkocht. De privatisering van de Società Autostrade (tolwegen), de Aeroporti di Roma (Romeinse vliegvelden) is in gang gezet. Andere bedrijven die onder de koepel van IRI vallen zijn de luchtvaartmaatschappij Alitalia, de publieke omroep Rai, het staalbedrijf Finmeccanica, de scheepswerf Fincantieri en het scheepsvrachtbedrijf Finmare.

De nieuwe president Gros-Pietro volgt Michele Tedeschi op als president. Daarnaast zijn twee leden in de raad van bestuur vervangen. Doel van het kabinet is om de weerstanden tegen privatisering die soms binnen IRI zichtbaar zijn geworden, te doorbreken.

    • Marc Leijendekker