PTT Post; Groei buitenland

Brieven, postpakketjes, ongeadresseerde direct mail, de postbodes van PTT Post bezorgen iedere dag 21 miljoen poststukken op Nederlandse adressen. Het nationaal postvervoer behoort tot de belangrijkste activiteiten van PTT Post: van de 6,7 miljard gulden omzet die in 1996 door deze KPN-divisie werd gemaakt, was 69 procent hiervan afkomstig. Het internationaal postvervoer leverde 14 procent van de omzet, overige activiteiten (onder andere postkantoren en koeriersdiensten) waren goed voor 17 procent.

Het beeld van PTT Post als puur Nederlands bedrijf ('Tante Pos') zal de komende jaren steeds meer vervagen. Met de overname van het Australische expresse bedrijf TNT en het internationale koeriersbedrijf GD Express Worldwide in 1996 heeft PTT Post een grote stap gezet op het gebied van internationale expansie. Dit jaar moet de omzet van PTT Post uitkomen op 13,5 miljard gulden. Daarvan komt 9 miljard voor rekening van het nieuwe dochterbedrijf TNT. Deze onderneming, waarin PTT Post ook haar eigen internationale koeriersactiviteiten heeft ondergebracht, behoort nu tot de vier grote vervoerders in de wereld. Er werken bij PTT Post 100.000 mensen in meer dan tweehonderd landen. Daarvan zijn er 33.000 afkomstig van TNT.

PTT Post wil de internationale expansie niet beperken tot koeriersdiensten en pakketpost. Ook op het gebied van nationale briefbezorging denkt het concern buiten Nederland zaken te kunnen doen. Als de Europese postmarkt wordt geliberaliseerd, zullen er, zo denkt PTT Post, uiteindelijk maar een paar postbedrijven overblijven. “PTT Post heeft de ambitie een van die bedrijven te zijn”, zo staat in het jaarverslag van KPN over 1996. “Het lage tempo van liberalisering van de markt van de gewone post beperkt hier de groeikansen”, aldus KPN. In de Raad van Europa is besloten dat de liberalisering van de Europese postmarkt voorlopig is bevroren tot 2003.