Postbank steunt particuliere beleggers

De Postbank springt op de bres voor de particuliere belegger bij de toewijzing van aandelen bij beursintroducties. Op korte termijn wil de bank de huidige praktijk, waarbij de kleine belegger vaak naast het net vist, met de collegabanken bespreken. “Bij de inschrijvingen wordt het steeds gekker”, aldus een woordvoerder.

De toewijzing op inschrijvingen is op dit moment bij iedere bank anders. De Postbank wil naar een uniform systeem voor particulieren. Verder wil de bank een kortere inschrijvingstermijn (nu een tot twee weken) en een voor particulieren gunstigere verhouding tussen de portie voor hen en de instituten (beleggingsfondsen, pensioenfondsen). Bij de laatste emissies lag het aandeel voor particulieren rond de 20 procent. Postbank wil dit het liefste verhoogd zien naar 50 procent.

Bij de laatste emissies sloot enkele malen de inschrijving voor alleen de particulieren binnen de kortste keren, omdat hun portie op was. Een ander voorbeeld van de mallemolen zoals de Postbank de inschrijvingen noemt, is de gang van zaken rond Vedior. ABN Amro stelde een minimum van 2600 stuks bij de inschrijving, waardoor particulieren met een ton moesten komen om aan wat stukken te komen.