Politie verricht opnieuw op grote schaal arrestaties

AMSTERDAM, 17 JUNI. De Amsterdamse politie heeft gisteravond opnieuw op grote schaal arrestaties verricht. In de Amstelstraat en tegenover de Stopera werden 121 demonstranten aangehouden op grond van het artikel in de Algemene Plaatselijke Verordening dat het verstoren van de openbare orde verbiedt.

Bij het Grenshospitium, waar het Autonoom Centrum gisteren demonstreerde tegen het Europese asielbeleid, is één persoon gearresteerd. Het totale aantal arrestanten is hiermee sinds vorige week vrijdag opgelopen tot ruim 400.

Van de gisteren gearresteerde 121 personen weigert ongeveer de helft hun naam te noemen. Zij blijven in de cel zolang het onderzoek naar hun identiteit duurt. De anderen zijn vanmiddag heengezonden, aldus een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

In het kader van de actie 'Juich de EU toe!' begaf een groep van ongeveer honderd demonstranten zich gisteravond rond half elf van de Nieuwmarkt in de richting van de hotels waar enkele regeringsleiders verblijven.

De groep wilde hen met lawaai uit de slaap houden. De meeste politici waren echter nog niet in hun hotel gearriveerd.

Bij hotel l' Europe in de Nieuwe Doelenstraat drongen de demonstranten door de buitenste schil van de veiligheidszone heen. Leden van de Mobiele Eenheid voerden een charge uit om hen terug te dringen. Toen dat mislukte, besloot de politie tot arrestatie over te gaan.

De groep liet zich zonder veel verzet in de boeien slaan en werd vervolgens weggereden in autobussen van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf. Aan de overkant van de Amstel sloot de Mobiele Eenheid enkele tientallen toeschouwers in. Zij hadden tijdens de demonstratie 'boe' en 'EU-rot op' geroepen. “We moeten iedereen die lastig is insluiten”, aldus de verklaring van een ME'er.

Op verscheidene plaatsen in Amsterdam viel instemming te beluisteren met het politie-optreden, zondagavond in de Spuistraat in het centrum van de stad.

Daar werden ruim driehonderd extreem-linkse punkers aangehouden op grond van artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht. Dit artikel verbiedt deelname aan een criminele organisatie. “Het enige wat ze doen is vernielingen aanrichten. Op de Rozengracht vlogen zaterdagmiddag stenen door winkelruiten, wat denken ze wel?” zei een verontwaardige Amsterdammer.

Pagina 2: Advocaten Amsterdam hekelen toepassing artikel 140

Vier van de 348 mensen die in de nacht van zondag op maandag in het centrum van de stad werden gearresteerd, hebben vanmiddag in een kort geding tegen de Staat der Nederlanden gevraagd om hun vrijlating. De drie Nederlanders en één Deen zijn opgepakt op grond van artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht. Dat stelt deelname aan een criminele organisatie strafbaar.

Een bewoonster nabij De Nederlandsche Bank zei blij te zijn met het politieoptreden. “Er zijn nu eindelijk veel minder helikopters in de lucht. En we hadden hier steeds ME'ers paraat staan, dat was geen leuk gezicht.”

Op hun beurt is een aantal hoofdstedelijke advocaten verontwaardigd, omdat volgens hen artikel 140 niet van toepassing is op de arrestanten.

Koerdische vrouwen demonstreerden gistermiddag tegen de mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie. De stoet liep vanaf het Centraal Station naar het Leidseplein waar de vrouwen op de grond gingen zitten. Het tramverkeer moest worden omgeleid.

Vanochtend probeerden achttien actievoerders op het Centraal Station de sneltrein Thalys te blokkeren die om 09.19 uur naar Parijs moest vertrekken. Op het perron waren drie agenten aanwezig. Na een kwartier vertrokken de demonstranten die er kennelijk niet voor voelden te worden opgepakt.

Op verschillende plaatsen in de stad leiden de speciale verkeers- en veiligheidsmaatregelen tot kleine opstoppingen, maar volgens de politie is de situatie nergens uit de hand gelopen.