'Order Northwest bij Airbus'

WASHINGTON, 17 JUNI. Northwest Airlines (NWA), de Amerikaanse partner van KLM, staat op het punt een miljardencontract met de Europese vliegtuigbouwer Airbus te ondertekenen. Volgens de Wall Street Journal gaat het om een order voor 50 toestellen van het type A319, ter waarde van twee miljard dollar (3,3 miljard gulden).

Northwest zou een optie hebben op nog eens honderd A319-toestellen, goed voor 125 zitplaatsen. In totaal zou met de bestellingen zes miljard dollar (11,7 miljard gulden) gemoeid zijn.

Airbus' concurrent Boeing sloot de afgelopen periode miljardencontracten met de Amerikaanse maatschappijen Continental, Delta en American Airlines. Airbus heeft zware kritiek op het exclusieve karakter ervan. Airbus praat met US Airways over de levering van 120 vliegtuigen, ter waarde van 5,3 miljard dollar. De vijftig Airbussen zouden, met ingang van 1999, dienen ter vervanging van Boeing 727's en DC-9's van McDonnell Douglas.

Northwest, dat al eerder bij Airbus kocht, zou ook een optie hebben op 16 A330-toestellen voor levering tussen 2004 en 2006. Aanvankelijk zou de maatschappij maximaal veertig A340's afnemen. Toen de onderhandelingen niet rondkwamen, koos Northwest voor kleinere toestellen, aldus de Wall Street Journal. (AP)