Opera, pop besluiten Eurofeest

Amsterdam in de Bocht. Gehoord: 17/6 Herengracht A'dam.

Terwijl de Europese politici gisteravond in Amsterdam dineerden in het Rijksmuseum, vermaakten de Amsterdammers zich massaal in de 'Gouden Bocht' van de Herengracht. Andere Nederlanders konden het meemaken via de tv. Het muziekfeest werd ver na twaalven besloten met een Eurotop van popsterren bij het Metropole Orkest: Gerardina Trovato, Rein Kolpa, Huub van der Lubbe en Katrina & The Waves, de laatste Eurovisie Songfestivalwinnaars.

Voordien was er een 'Europese Top van Operasterren', begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Thomas Quasthoff verving John Bröcheler, die zich wilde sparen voor Hindemiths opera Cardillac, zaterdag in het Holland Festival. Op het helaas ingekorte programma (twee duetten vervielen) stond het grote werk van Wagner, Bizet, Puccini, Verdi en Bellini.

De toch altijd al zo imponerende Quasthoff overtrof zichzelf in een Don Carlo-aria. José van Dam zong imposant laag met een stem die diep uit de kelder kwam. Peter Seiffert demonstreerde zijn stralende tenorenstrot. Charlotte Margiono toonde zich in lichte vertolkingen van O mio babbino caro en Vissi d'arte met lang aangehouden noten op Kiri te Kanawa-niveau. Nelly Miricioiu, die al eens in de Prinsengracht optrad, zong Ernani involami in grote stijl en duetteerde met Margiono in Mira o Norma voor een ademloos publiek. Op de televisie was deze Europeratop slechts deels te volgen, het gepraat van de Belg Tindemans verving deels het indrukwekkende zingen van de Belg José van Dam. Maar de Amsterdamse operaliefhebbers maakten een geweldig concert mee. Vanavond zingen Margiono en Quasthoff weer in het Concertgebouw. Was het maar elke week Eurotop.

    • Kasper Jansen